Top 5 Soepen

Het zesde rijtje alweer. Ik maak elke maand een top vijf van de meest bekende/lekkerste/typische gerechten uit de Portugese keuken, in een bepaalde categorie. Dit keer de Portugese soepen in de spotlight. Dus ga je voor het eerst op vakantie naar Portugal? Dan weet je nu precies wat je te wachten staat en/of je moet proberen in elke categorie!

Caldo Verde

Portugese boerenkoolsoep. Het is in Portugal misschien wel het populairst van alle soepen. Mede daarom waarschijnlijk ook uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen van de gastronomie. Hoewel oorspronkelijk afkomstig uit de Minho regio in het noorden van het land, is de Caldo Verde door de jaren heen uitgegroeid tot één van Portugal´s bekendste nationale gerechten. Koolsoep klinkt nou niet echt bijzonder appetijtelijk, maar je zult merken dat het absoluut beter smaakt dan het klinkt!

Canja de Galinha

Dit is een populaire kippensoep uit de Portugese, Kaapverdische en Braziliaanse keuken. De basisingrediënten zijn kip en rijst of orzo pasta. Verder zijn veel voorkomende ingrediënten olijfolie en munt. Het wordt meestal geserveerd met Portugees maïsbrood (broa de milho) om erin te dippen. Iedereen heeft zo zijn eigen recept voor deze soep.

Sopa de Tomate á Alentejana

Dit is een heerlijke tomatensoep, zoals ze hem maken in de Alentejo. Lekker met verse tomaten die in het Portugese zonnetje zijn gerijpt. Omdat er brood én een gepocheerd eitje bij geserveerd worden is dit eventueel ook te eten als maaltijdsoep op een dag dat je zwaar hebt geluncht. Al zul je hem standaard bij de voorgerechten tegenkomen.

Açorda Alentejana

Ook dit is een typisch Portugese (brood)soep. Het wordt gemaakt met dun gesneden brood, knoflook, fijngehakte koriander, olijfolie, azijn, water, zout en gepocheerde eieren. Je zult hem vooral op de kaart tegenkomen in de Alentejo, maar hij wordt door het hele land gegeten. Er zijn verschillende varianten van de açorda, de bekendste is die met bacalhau (klipvis).

Sopa de Legumes

Oftewel groentesoep op z’n Portugees. Het grootste verschil met de groentesoep die wij in Nederland kennen is eigenlijk dat ze er in Portugal aardappel in doen. Hierdoor krijg je dus geen heldere soep zoals we hier gewend zijn, maar een wat meer vullende variant. Ook gebruiken ze in Portugal andere groentes voor in de soep. Lekker en gezond!

PS: Sopa de peixe (vissoep) is ook altijd een goede keus aan de kust!

Voor volgende maand staan de nagerechten op de planning!