Ik Vertrek: Olijfolie

Op zoek naar activiteiten voor onze gasten ontdekten we onlangs een schattig olijfoliefabriekje in Monchique: Lagar dos Pardieiros. Dit lijkt een prachtige optie om aan onze lijst met activiteiten toe te voegen. Maar voordat we dit doen gaan we natuurlijk eerst zelf even kijken! In de eerste week van januari is mijn zoon op visite dus een goed moment om gezamenlijk een bezoekje te brengen aan de fabriek.

Bij aankomst worden we zeer hartelijk ontvangen door Miguel en Leonor. Broer en zus die besloten hebben de fabriek van hun opa voort te zetten. Wat een heerlijk enthousiasme en passie straalt er uit deze twee jongeren. Monchique en omgeving is sterk aan het vergrijzen dus dit soort jonge ondernemers zijn meer dan welkom.

Na ontvangst en kennismaking neemt Miguel ons mee in het kleine fabrieksgebouwtje. De fabriek is, zo vertelt hij, in 1947 opgericht. Vrijwel alle machines stammen nog uit dat jaar en worden met veel kunde en vakmanschap onderhouden. Soms nog door dezelfde medewerkers als die dat vanaf het begin hebben gedaan. Ondertussen probeert Miguel te leren hoe hij dit zelf kan doen, zodat ook in de toekomst het onderhoud veilig is gesteld. De machines uit de vorige eeuw zijn niet zo snel en efficient als de machines die in moderne olijfoliefabrieken gebruikt worden. Maar door het wat tragere proces ontstaat wel de beste olijfolie.

Tijdens de rondleiding vertelt Miguel vol passie over het vak, over zijn jeugd als hulpje in de fabriek en beantwoord hij geduldig al onze vragen over de machines, de olijven en de olie. Het blijkt een echt ambacht te zijn waar veel meer achter zit dan wij hadden kunnen vermoeden.

Olijfolie

Na de rondleiding komen we in een prachtig opgeknapt oud gebouwtje dat vroeger als opslag diende, maar nu ingericht is als mini museum en proeflokaal. Wij mogen aanschuiven en olijfolie gaan proeven. Ook dit opent een volledig nieuwe wereld voor ons. We leren dat net als bij wijn proeven er veel meer te proeven is dan alleen olijfolie. Samen met Miguel en Leonor ontdekken we tonen van sinaasappel, appel, steranijs, citroengras en nog veel meer. We worden geholpen door potjes met deze producten, waaraan we moeten ruiken om ons geur-geheugen voor de betreffende smaak te activeren.

Olijfolie

We sluiten de ochtend af met een heerlijke schaal met brood dat we kunnen dippen in verse olijfolie uit eigen fabriek met een beetje knoflook en zout. Dat smaakt heerlijk!

Al met al een zeer geslaagde ochtend bij Lagar dos Pardieiros, zij komen zeker op onze lijst. Wil je de fabriek bezoeken kijk dan op de website voor meer informatie. Naast de rondleiding en proeverij kun je er ook nog olijfoliezeep maken en een kookworkshop met olijfolie volgen! En als je dan nog een overnachting zoekt na al deze activiteiten… 😉

Olijfolie

Tot de volgende keer!


Henk is een echte kaaskop, maar verliefd geworden op Portugal. Samen met zijn partner Michel gaat hij de grote stap wagen en een alojamento local in Monchique, Portugal overnemen. Hij houdt van natuur, ruimte en de prachtige uitzichten in de Algarve.