Villa Algarve: Portugal, Juist Nu

Elk jaar in juni kijken we elkaar aan en verbazen we ons hoe prachtig de Algarve erbij ligt. Het is de mooiste tijd van het jaar. De natuur is fris groen, de stranden ligt er stralend bij, het weer is heerlijk en het is overal nog relaxed rustig. Het is warm genoeg voor een stranddag en mild genoeg voor een fijn hardloop rondje door de vallei. Zelf zijn we vorige week voor het eerst weer uit eten geweest. Dat hadden we wel gemist; een eenvoudig visje in ons huiskamerrestaurant O Belo Sol in Estoi. We werden enthousiast ontvangen!

De afgelopen week hadden we na drie maanden stilte ook onze eerste gasten! Opeens zaten er driftig babbelende Portugezen en Nederlanders aan de ontbijttafel en was het huis weer vol leven. Iedereen bleef natuurlijk keurig op afstand van elkaar en wij hadden onze mondkapjes op. Alle drie de stellen waren het erover eens dat de Algarve een prima keuze was… juist nu.

Portugal, Juist Nu!

Veel lezers van deze blog hebben een zwak voor Portugal. Misschien overweeg je om deze kant op te komen, maar weet je niet goed wat verstandig is. Onze gasten waren er in ieder geval duidelijk over. Simone: ‘Het is hier in Portugal tenminste helder. Je draagt een mondkapje als je een restaurant ingaat en aan tafel kan deze af. Iedereen houdt zich eraan en de sfeer is ontspannen, veel minder stress dan in Nederland.’ En ook João en Luis, twee lekkerbekken uit Lissabon, hadden een prima lang weekend met afwisselend stranddagen in Fuseta en hangdagen aan ons zwembad. Elke dag gecombineerd met mooie diners in gastvrije restaurants met tafels op afstand. De horeca is open, er is overal voldoende ruimte en terrassen plus je wordt overal met open armen ontvangen. Ook Gabi en haar Portugese vriend hadden een heerlijke tijd. Lekker shoppen is geen enkel probleem, de stadjes liggen er vriendelijk en ontspannen bij en het lijkt wel alsof ook de natuur blij is met elke nieuwe wandelaar. Daarbij is de Algarve een van de minst getroffen regio’s in heel Europa, dus ook statistisch gezien zit je hier gewoon veiliger dan op heel veel andere plekken.

In onze villa hebben we natuurlijk de nodige maatregelen genomen. Na een stevige online cursus, het aanschaffen van alle noodzakelijke beschermingsmiddelen en het opstellen van een intern protocol, hebben we het officiële ‘Clean & Safe’ certificaat. In de praktijk zijn we altijd al zorgvuldig met het schoonmaken, het afruimen van de bedden en het desinfecteren van de natte ruimtes. Maar met deze cursus op zak zijn we misschien nog net even wat strakker georganiseerd. In onze gemeente (Olhão) heeft welgeteld 5% van alle accommodaties dit certificaat, dus je krijgt het zeker niet cadeau. Met de online cursus in het Portugees, beginnen we toch lol te krijgen van onze Portugese lessen. Gelukkig was de docente uit Coimbra en sprak ze heel beschaafd en rustig Portugees.

Portugal, Juist Nu!

Op Facebook en andere social media lees ik angstige verhalen over mondkapjes in de auto, overvolle gangpaden en meer onzin. Niets van waar. Mondkapjes zijn alleen verplicht bij binnenkomst in een restaurant en ín de winkels. Niet op straat, niet in de auto, niet op het strand en dus ook niet bij ons. Portugezen gedragen zich ontspannen en gedisciplineerd waardoor je inderdaad in een soort ‘nieuw normaal’ terecht komt. En de vele Portugese toeristen die nu naar de Algarve komen lachen stiekem in hun vuistje. Want waar ze normaal straat, bar en strand moeten delen met alle buitenlanders, hebben ze het prachtige Algarve nu voor zichzelf. Hopelijk niet voor lang, want jullie kennen nu het Portugese geheim… kom naar de Algarve, kies een Clean & Safe accommodatie en geniet… juist nú!

Peter en Rob wonen in Olhão in de Oost Algarve. Daar runnen ze een boutique hotel en bouwen ze aan een leven tussen de Portugezen. Met ervaring in de horeca en als uitvaartleider (Peter) en als media en fitness ondernemer (Rob) brengen ze genoeg bagage mee voor een afwisselend en druk bestaan in de Algarve. Volgen kan op Facebook of Instagram.