Portugese weetjes: literatuur

Zonder hier verder te spieken: kan jij een Portugese schrijver opnoemen? Of weet jij de naam van het belangrijkste Portugese werk ooit? Nee? Dan wordt het tijd om verder te lezen. De Portugese literatuur heeft veel te bieden, op het gebied van romans, maar zeker ook in de poëzie. Binnenkort zijn meer boekentips hier te vinden, maar vandaag alvast een aantal weetjes over de Portugese literatuur!

Wist je dat…

… de Nobelprijs van de Literatuur één keer naar een Portugees ging? In 1998 won José Saramago, bekend van onder andere “Ensaio sobre a cegueira” (in het Nederland “Stad der blinden”, verfilmd in 2008), deze prestigieuze prijs. De reden van de jury: “Hij die met parabelen gedragen door verbeelding, compassie en ironie steeds weer de vluchtige werkelijkheid tastbaar maakt”.

… het hoogtepunt van de Portugese literatuur in de Renaissance ligt, toen Luís de Camões zijn epos “Os Lusiádas” schreef? Dit boek is het bekendste Portugese literaire werk ooit. Lees hier wat we er eerder al over schreven.

… één van de meest polemische boeken uit Portugal het “O Crime do Padre Amaro” (1875) van Eça de Queirós is? Het vertelt het verboden liefdesverhaal van pater Amaro en het meisje Amélia. Het celibaat verbiedt het stel samen te zijn, maar in het geheim spreken ze af, waarna het meisje zwanger raakt (de rest verklap ik niet). De Katholieke Kerk reageerde furieus na de publicatie. Dit bekende boek werd in 2005 verfilmd.

… de dichter Fernando Pessoa (twintigste eeuw) onder vele verschillende heteroniemen schreef? De bekendste zijn Alberto Caeiro, Ricardo Reis, Álvaro de Campos en Bernardo Soares.

… de grootste vrouwelijke naam van de Portugese literatuur Florbela Espanca is? Deze dichter overleed op haar verjaardag op 8 december 1894, slecht 36 jaar oud. Het zou ten gevolge zijn van een longoedeem, maar twee eerdere zelfmoordpogingen trekken dat in twijfel. In haar korte leven trouwde ze drie keer, studeerde ze af in literatuur en was ze de eerste Portugese vrouw die rechten ging studeren aan de Universiteit van Lissabon. In 2012 verscheen een film over haar leven, “Florbela”.

 … mijn favoriete schrijver António Lobo Antunes is? Hij schrijft heerlijke romans over de periode rond de Anjerrevolutie (1974), waarbij allerlei personages door elkaar praten, dus waar je behalve je te verliezen in het verhaal ook nog gelijktijdig een soort puzzel aan het maken bent om alles bij elkaar te krijgen. Wees gerust, zijn werk wordt vertaald in het Nederlands, dus het is te doen.

… de best verkopende Portugese schrijver van de laatste jaren José Rodrigues dos Santos is? Hij schrijft toegankelijke historische romans over of gerelateerd aan Portugal. Als je redelijk Portugees kan en je beter wilt leren lezen, zijn zijn boeken een aanrader (hoewel ze ook in het Engels verkrijgbaar zijn en er zelfs een aantal in het Nederlands zijn verschenen)!