Weekendje Lissabon: dit mag je niet missen

Steeds meer mensen ontdekken Lissabon als optie voor een stedentrip. En terecht! De stad heeft zoveel te bieden dat je er veel meer dan een paar dagen kunt vertoeven. Maar je hebt natuurlijk maar een paar dagen… Dus ga je in ieder geval dit doen:

Rijden met tram 28

Ik hoor je denken: afgezáágd. Misschien, maar het is superleuk. Het hoort bij de stad en is met al het gekraak en geklim van het trammetje de heuvels op een heus avontuur. Bovendien brengt het je waar je zijn wilt. Namelijk bij de volgende tip. Rijd van het Chiado in de benedenstad tot aan de Miradouro de Santa Luzia. Geniet daar van het uitzicht en wandel door naar tip 2.

Tram 28

Beklim het Castelo de São Jorge

Ons favoriete monument van de stad. Je hebt er een adembenemend uitzicht. Kunt er lekker een wijntje drinken. Kunt er een boek lezen in de schaduw van de bomen. Fantaseren over de Moorse tijd en de belegering door de kruisvaarders. Absolute must.

Castelo de São Jorge

Luisteren naar fado

Nogal logisch dat je dit moet gaan doen. Deze muziek staat centraal in de hoofdstad van Portugal en sleept je mee naar de saudade, naar de emotie van de inwoners van de stad. Er bij dineren hoeft niet per sé. Het eten is vaak matig en je zult vooral tussen de toeristen zitten. Een uurtje meekijken bij bijvoorbeeld A Tasco do Chico is een veel beter idee. Ik zeg er verder niet veel meer over. Ga er maar kijken. Rua do Diário de Noticias 39, Bairro Alto.

Eet Pastéis de Belém

De allerallerlekkerste gebakjes ooit. Je eet ze het best met een beetje kaneel en een beetje poedersuiker, in de met azulejos beklede muren van de bakkerij zelf. Je kunt door de ramen kijken om te zien hoe deze gebakjes in enorme hoeveelheden worden klaargemaakt. Rua de Belém, Belém.

Pastéis de Belém

Kroegentocht in de Bairro Alto

Hippe wijnbars, ouderwetse bruine kroegen, relaxte cocktailbars en donkere jazzcafés: je vindt alles in de Bairro Alto. Je moet je wellicht door Portugese tieners en toeristen heen worstelen, maar dan is het toch erg leuk om een kijkje te nemen bij bijvoorbeeld The Old Pharmacy (wijn), Artis (wijn en neem een gerookt worstje!), Páginas Tantas (jazz) en natuurlijk Park (fantastisch dakterras).

Ontbijten op het Rossio

Het Rossio plein is het hart van de stad Lissabon. Hier een ochtendje sfeer snuiven is altijd goed. Rond het plein liggen twee historische cafés: Café Nicola en Café Suiça. Café Nicola, met de prachtige art deco gevel en dito interieur, is een goede plek voor je ontbijt. In Café Suiça, bekend als de plek van samenkomst van spionnen tijdens de Tweede Wereldoorlog, kun je vervolgens een kopje koffie met een overheerlijk taartje doen.

Rossio

Deze dingen mag je niet overgeslagen hebben voor je naar Nederland terugvliegt. Nieuwsgierig naar meer? Lees dan de serie “Gratis in Lissabon” of zoek jouw favoriete wijk in de serie “Wijken van Lissabon“!