Guia – Capital do Frango de Churrasco

Er was eens… een heel klein dorpje in Portugal waar ze overheerlijke kip klaar konden maken. Op een dag werd dit ook buiten het dorp ontdekt en en groeide het gerecht uit tot een favoriet onder de Portugezen. Nu kun je overal in Portugal en zelfs daar buiten genieten van deze frango piri piri. In een restaurant of als lekker makkelijke take away! We nemen je mee naar de hoofdstad van de kippetjes, Guia.

In de jaren zestig kwam meneer José Carlos Ramires op het idee om kip te maken zoals hij dat in de overzeese gebieden in Afrika had geproefd. Hij kruidde de kippen (een wat kleiner soort dan we hier gewend zijn), met een olie op basis van de piri-piri peper, legde ze op de grill en sneed de kip daarna in stukken. Hij verkocht zijn frango piri piri in zijn kleine cafeetje en het was al snel een daverend succes. Zijn café stond in Guia, een klein dorpje in de Algarve (ergens tussen Albufeira en Armação de Pêra).

Als een toerist vandaag de dag naar Guia gaat, dan is dat meestal om de Algarve Shopping te bezoeken. Dat je in het dorpje op zoek moet naar Churrasqueira Ramires weten maar weinig toeristen. Maar wil je de beste frango piri piri proeven moet je hier zijn. Het restaurant bestaat uit verschillende ruime eetzalen, waar aan lange tafels wordt gegeten. Het is razend populair bij de Portugezen (vooral in augustus kun je lang moeten wachten op een plekje). Vraag niet om de kaart, maar bestel gewoon frango piri-piri (net als iedereen). De kip wordt traditioneel geserveerd met een schaal patat (helaas sinds kort niet meer zelfgemaakt…) en een tomatensalade. Mocht je de piri-piri te pikant vinden, wat reuze meevalt overigens, kun je natuurlijk ook zonder bestellen. Vergeet verder na je maal zeker geen huisgemaakt toetje te bestellen, want ook deze zijn heerlijk.

Restaurante Ramires

Verwacht naast de vele churrasqueiras overigens niet teveel van het dorpje. Je gaat hier puur naartoe om frango piri-piri te eten en dus misschien om te winkelen in de shopping. Over de shopping gesproken… Ook hier vind je kip uit Guia. In bijna elke shopping in Portugal vind je een vestiging van het restaurant Sr Frango da Guia. Leuker is het natuurlijk om in een echt restaurant van de kip te proeven.

Als laatste nog even dit: ook in andere restaurants in heel Portugal staat de frango piri piri op de kaart. En zelfs in Nederland ben ik het nu al een paar keer tegengekomen. Hoewel je in Portugal hier en daar nog wel eens een goede uitvoering kunt tegenkomen (en soms vreselijke), is het echt nergens zo lekker als in Guia.