Zes keer doen in Óbidos

In Portugal wemelt het van de middeleeuwse stadjes en dorpen, maar als er eentje bovenuit steekt dan is het toch wel Óbidos. Oké, als ik eerlijk ben heb ik wel eens gemopperd dat het zo toeristisch is, maar vorige maand was ik er op een heerlijk rustige zaterdag en was het toch echt superleuk. Dit ommuurde en autovrije stadje met de smalle straatjes heeft genoeg ingrediënten voor een leuk dagje uit. Vandaag geef ik je zes tips om te doen in Óbidos!

Op ongeveer een uur rijden ten noorden van Lissabon ligt Óbidos. Dit vestingsstadje werd gebouwd op een berg, om goed overzicht te hebben over de omgeving. In de dertiende eeuw schonk de Portugese koning dit stadje aan zijn koningin en die gaf het daarna door aan haar opvolger. Zo hebben verschillende opvolgende koninginnen dit stadje verfraaid. Nu is het een plek die de historische sfeer echt nog uitstraalt, maar waar winkels, musea en galerieën zeker ook een hedendaagse invloed brengen. Het resultaat is een erg leuke combinatie!

Ginja drinken

Waar veel toeristen zijn wordt een lokaal likeurtje gedronken. Zo is het nou eenmaal, toch? Het leuke van het likeurtje in Óbidos is dat je het drinkt uit een bekertje van chocola! Ginja, ook wel ginjinha genoemd, is een likeur van de zure kers. Van de kersenbonbon weten we dat de smaak van kersenlikeur heel goed samengaat met chocola. Wil je het echt speciaal maken, drink dan een shot ginja uit een bekertje witte chocolade. Kost maar een euro!

Ginjinha

Snuffelen tussen tweedehands boeken

Het allerallerleukste aan Óbidos vind ik de boekwinkel in de hoofdstraat. Hier vind je een gigantische voorraad tweedehandsboeken. Mijn hele leven heb ik al een zwak voor boeken en hier kan ik werkelijk uren doorbrengen op zoek naar pareltjes. De meeste boeken zijn Portugees, maar je vindt er ook andere talen. Het gaat van romannetjes tot dikke kunstboeken en van literaire werken tot kinderboeken. Alsof dat nog niet genoeg is, is deze winkel óók een biologische groenteboer. Achterin de winkel kan je verse groenten en fruit kopen. Logisch toch, in de boekwinkel?

Slenteren door achterliggende straatjes

Als je als toerist door de toegangspoort Óbidos binnenkomt loop je automatisch één route. Je wandelt door de hoofdstraat, neemt misschien een korte afslag om de kerk te bekijken en komt uiteindelijk bij het kasteel dat nu een mooie pousada is. Als je geluk hebt weet je ook een trap te vinden waarmee je over de stadsmuren kan wandelen. Allemaal leuk, maar vergeet vooral ook niet door de achteraf straatjes te dwalen. Ik kom hier op zaterdagochtend niet één toerist tegen, maar wel lokale Portugezen die hun alledaagse dingen aan het doen zijn. Ik zie fantastische bloemen, kleurrijke voordeuren en slaperige poezen.

Hip aardewerk kopen

Veel souvenirs in Óbidos lijken op elkaar, zo vind je er bijvoorbeeld volop aardewerk. Schalen, mokken en borden met vaak traditionele beschilderingen. In de hoofdstraat vind ik een geweldig winkeltje met net iets andere spulletjes. Het heet ATB Cerâmicas en wordt gerund door een jonge vrouw die achter haar bureau in het kleine winkeltje het aardewerk aan het beschilderen is. Ik ben dol op het servies met de blauwe streepjes en cirkels. Natuurlijk heb ik weer eens geen plek in mijn koffer, maar ik onthoud het zeker voor later! Zien wat ze maakt? Kijk dan eens op dit Pinterest bord. Of nog beter, in haar winkeltje natuurlijk!

Naar het Santuário do Senhor Jesus da Pedra

Als je aan komt rijden in Óbidos dan vallen altijd twee dingen op: de ommuurde stad op de heuvel en de grote ronde kerk daarbuiten. Je ziet  al van ver dat deze kerk niet in goede staat is. In ieder geval niet van de buitenkant. Je zou daarmee kunnen zeggen dat het geen mooie kerk is, maar ik vind het vervallen uiterlijk juist prachtig. Het is het Santuário do Senhor Jesus da Pedra, een barokke kerk, die van binnen duidelijk in betere toestand verkeert. Hier staat een stenen kruis centraal met daarin een afbeelding van Jezus. Volgens de legendes is dit kruis verbonden met allerlei wonderen. Heel bijzonder hier is ook dat de kerk van buiten rond oogt, maar binnen zeshoekig is. Geloof niet dat ik dat ooit ergens eerder heb gezien.

Santuário do Senhor Jesus da Pedra

Een festival bezoeken

Óbidos heeft veel grote festivals. Ze zijn bekend in héél het land. Als je niet bang bent voor een beetje drukte is het erg leuk er één te bezoeken. Iedere december verandert Óbidos in de stad van de kerstman. Het heet Vila Natal en biedt je alle winterpret die je je maar voor kan stellen. Natuurlijk is er ook een middeleeuws festival in Óbidos. Dit wordt ieder jaar gehouden in de zomer en duurt een aantal weken. En dan is er nog het chocolade festival dat ieder voorjaar plaatsvindt.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.

Wil je Óbidos op je gemakje ontdekken? Blijf er dan een nachtje slapen! Volgende week laat ik jullie een hotel zien wat zeker in mijn top drie van Portugese favorieten staat!