Zes tips voor Portugal in de herfst en winter

Was jij van plan Portugal links te laten liggen voor de komende maanden, omdat je niet in je bikini op het strand kan liggen? Raarrrr! Ook in de herfst en winter kun je je hier namelijk kostelijk vermaken. Als je ons niet gelooft lees dan maar eens de volgende tips. En daarna lekker je vliegticket boeken!

Sintra

In het sprookjesachtige Sintra, vlakbij Lissabon, vind je eindeloos veel bezienswaardigheden. Het Palácio Nacional de Sintra, het Palácio Nacional da Pena, het Palácio de Montserrate en de Quinta da Regaleira zijn slechts een aantal van de voorbeelden. In de zomer is het in de schaduw van de bomen zeker prima toeven, maar in de herfst en de winter is de kans groot dat je een prachtig in mist gehuld landschap aantreft. Niet goed voor het uitzicht, wel voor het extra mysterieuze sfeertje dat toch bij Sintra hoort. Bijkomstig voordeel: het zal er niet zo druk zijn als in de zomer.

Winters eten

De Portugese keuken is best een beetje van de zware kost en daar heb je in de zomer niet altijd zin in. Maar in de winter gaat een dikke caldo verde, een stevige gerookte worst of een lekkere gevulde stoofpot er beslist wel in. Evenals in de zomer hebben de Portugezen ook in de koudere seizoenen talloze festivalletjes rondom eten. Op 14 en 15 november bijvoorbeeld de Feira da Castanha (kastanjes) in Marvão of de Feira do Fumeiro (worsten) van 4 tot 7 februari in Vinhais. Of loop in een weekendje de beste restaurants van een Portugese stad af (tip: ga chanfana eten in Coimbra!).

Wandelen

In de zomer is het er vaak veel te warm voor, dus dit is het moment voor de wandelliefhebbers om af te reizen naar Portugal. Wandel in de Serra da Estrela door de sneeuw of in het ruwe landschap van het nationale park Peneda-Gerês, door de groene levadas van Madeira of loop van west naar oost op de Via Algarviana. Portugal heeft ontzettend veel prachtige wandelgebieden. Kijk hier voor meer informatie.

Feestdagen op Madeira

Feestdagen met de familie, wie heeft er zin in? Sla op de vlucht naar Madeira, want daar is van alles te doen rond de feestdagen (en het zal niet koud zijn!). Bijvoorbeeld op 23 december de Noite do Mercado, als de straten van Funchal zich vullen met een sfeervolle markt en de bars traditionele drankjes verkopen. Eet vooral ook een broodje carne vinha d’alhos! Blijf logeren op Madeira tot na de jaarwisseling, want als je ergens een prachtig vuurwerk voorgeschoteld krijgt is het wel hier!

Winkelen

Als het mooi weer is heb je wel wat beters te doen dan te winkelen, maar in de winter is het een ander verhaal. En waar kan je beter winkelen dan in een land waar het goedkoper is, de winkelcentra overdekt zijn en geopend tot laat in de avond? Na de feestdagen wemelt het van de uitmuntende koopjes (de Portugezen noemen dit saldos), dus reis met een lege koffer naar één van de grotere steden en leef je uit.

Voetbal kijken

Er is, buiten eten, weinig belangrijker voor de Portugees dan voetbal. En dat wordt vooral buiten de zomer gespeeld! De winter is bij uitstek geschikt om je te storten in écht Portugese sferen, tijdens een wedstrijd van Portugals eerste divisie, de Primeira Liga. En dan bij voorkeur natuurlijk een derby als Benfica – Sporting, of Benfica – Porto. Als je in het stadion van Benfica (Lissabon) een wedstrijd gaat kijken kan je bovendien de vlucht van levende mascotte Vitória zien, voorafgaand aan de wedstrijd.