Recept: Açorda de Bacalhau à Alentejana

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Vandaag maken we Portugese broodsoep: Açorda Alentejana.

Açorda de Bacalhau à Alentejana is een traditionele soep uit de Alentejo, waarin een grote rol is weggelegd voor koriander. Dit kruid wordt veel gebruikt in Portugal (daar heet het coentros) en geeft een heerlijke geur aan deze soep. Toevallig hebben we het deze week nog gegeten in Porto, lekker!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

800 gram bacalhau
400 gram Portugees brood
4 eieren
koriander – fijngesneden 4 eetlepels
6 teentjes knoflook
olijfolie
azijn
zout en peper naar smaak

Bereiding

Plet in een vijzel de knoflook met de koriander en een snufje zout/peper. Voeg hier een flinke scheut olijfolie aan toe en zet apart. Zet de bacalhau op en voeg drie eetlepels olijfolie toe aan het water. Kook alles gedurende vijf minuten. Haal de bacalhau voorzichtig uit het water en laat wat afkoelen. Verwijder dan de huid en graten en versnipper de vis (niet te klein).

Giet het kookvocht bij het knoflook/koriander mengsel (of andersom), proef even en breng eventueel nog wat op smaak. Snijd het brood vast in plakken en leg opzij voor later. Nu is het tijd om de eitjes te pocheren. Pak een niet te diepe pan en doe hier water, wat azijn en zout in. Breng aan de kook en draai zodra het kookt het vuur laag. Roer even flink in de pan zodat er een draaikolk ontstaat. Breek je eitje hierboven en kook voor zo’n drie minuten. Herhaal dit met de andere eieren. Breng ondertussen je bouillon weer aan de kook.

Pak een diep bord en leg hier de sneetjes brood in. Bestrooi met bacalhau snippers en leg er dan voorzichtig (zodat hij nog niet openbreekt) een eitje op. Giet hier vervolgens de knoflook/koriander bouillon overheen.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.