Agro Toerisme: Skiën

Winter in Portugal betekent voor ons in onze stille vallei vooral rust en samenzijn met onze honden, katten, geiten en kippen en heel af en toe een gast in de B&B. Waar we in de zomer alle dagen omringd zijn door gasten en vrijwilligers, genieten we in de winter van lekkere rustige dagen met zijn tweetjes (en de dieren natuurlijk). Vanzelfsprekend is winter ook de tijd dat we de tijd nemen om vrienden en kennissen in de omgeving op te zoeken en lekker samen te eten of drinken. De houtkachel aan en lekker netflix kijken. Het houtfornuis in mijn eigen keuken staat altijd aan, zodat het huis lekker warm is en er staat altijd een ketel water op zodat we op elk gewenst moment een kop thee kunnen drinken. De winter is ook tijd om weer eens wat nieuwe dingen te zien en uitstapjes te maken in ‘eigen land’.

Twee jaar geleden ontdekten we dat er in de Serra da Estrela skipistes waren! Dat moesten we natuurlijk met eigen ogen zien en gaan beleven! Voordat we naar Portugal emigreerden waren we fervente skiërs en werkten we regelmatig in skigebieden als vrijwilliger in hotels en als ski gids met groepen, maar sinds onze verhuizing en de gemaakte keuze om hier een kleinschalig toeristisch bedrijfje te gaan opzetten en runnen, zit een ski vakantie er voor ons niet meer in voorlopig… maar wie weet ooit… dus emigreerden we mét onze skischoenen en voor ieder een skibroek en sneeuwproof outfit.

Agro-Toerisme: Skiën | Saudades de Portugal

Sinds we een keer geweest zijn in het skigebied in de Serra da Estrela, vinden we een dagje skiën in eigen land echt het summum van luxe… Ik volg de weerberichten van het skigebied en als het bij ons rottig weer is met volop regen, kijk ik meteen of er sneeuw valt in de Serra da Estrela. Af en toe komt er op mijn Facebook een bericht voorbij van het ‘Estância de Ski’ met mededelingen over welke liften open zijn en welke pistes begaanbaar. Er is 1 stoeltjeslift en er zijn twee sleepliftjes, er worden zelfs ski lessen gegeven en er komen vrij veel snowboarders. Ook dit jaar was het weer prijs, veel regen hier, dus sneeuw in de Serra.

Vrienden gemobiliseerd en de uit Nederland mee geëmigreerde skischoenen uit de mottenballen gehaald. De skibroek bleek zowaar nog nét te passen! Het weerbericht beloofde een zonnige koude dag, dus erop af! Het is vanaf ons plekje twee uur rijden om bovenop de Torre te komen. Via internet is het mogelijk met korting een dagpas voor de liften te kopen. Om half 12 stonden we op de latten, prachtig weer met blauwe luchten en een stralende zon, voldoende sneeuw om de pistes af te kunnen dalen en in eerste instantie waren alle DRIE de liften open. Het kostte weer even moeite om de balans op de lange latten terug te vinden, de huurski’s waren niet echt in super conditie maar het ging! Ik moest even afstappen om te zien waar mijn partner Jolein was (bij de stoeltjeslift in plaats van de sleeplift) en stapte na een korte zoektocht weer op mijn ski’s. Ineens had ik de slag weer te pakken en ging het skiën heerlijk!

Een paar pistes later stonden we achter elkaar op een soort lopend bandje om ons naar een sleeplift te brengen en kwam er een woedende Portugese man aan die schreeuwde dat ik zijn ski’s had gestolen…. Huh? Tja, geen idee… Ik had mijn huur ski’s niet eens erg goed bekeken maar in mijn herinnering waren dit toch echt de ski’s die ik had gehuurd, geel, Rossignol..’. Bovenaan het bandje deed ik mijn ski’s uit en gaf ze aan de nog altijd schreeuwende en scheldende man, die riep ‘Weet je hoeveel die ski’s kosten?’. Er kwam een meneer van het verhuurbedrijf aanrennen met andere ski’s. Gele Rossignols, zoals de gele Rossignol ski’s van de meneer…. alleen dan een jaar of 10 ouder en meer afgeragd!!! Oh jee, per ongeluk had ik blijkbaar na mijn zoektocht naar Jolein de verkeerde ski’s ondergeklikt en die pasten nog ook! Het skiën ging daarna weer heel slecht, kennelijk moest ik eerst maar even andere ski’s gaan halen.

De verdere middag hebben we ons kostelijk vermaakt met het zonnetje op ons, met factor 50 ingesmeerde, gezicht en op de paar pistes die er zijn. Een top uitje voor een dag! Het voelt voor ons echt als een korte wintersport vakantie. Even helemaal weg en een middag op de lange latten, heerlijk. We gaan weer zodra er verse sneeuw is gevallen! Ondanks dat het in totaal 4 uur rijden is om er te komen en weer thuis te komen, vinden wij het echt fantastisch om een dag te skiën in eigen land!

Het heeft geen toegevoegde waarde om in de Serra te overnachten en de volgende dag weer te gaan omdat er zo weinig pistes zijn, die bovendien allemaal super makkelijk zijn, dus een middag is echt genoeg om weer even het wintersport gevoel te hebben. Maar een zalige belevenis is het zeker!

Meer informatie vind je op onze website.