Aqueduto dos Pegões

Ik ben gek op dit soort bezienswaardigheden! Je zult mij niet snel binnen, in een museum, vinden. Maar alles wat buiten met cultuur te maken heeft… Of het nou kerken, kloosters, kastelen of aquaducten zijn, ik bezoek ze graag! Iets aan die vervlogen tijden en imposante bouwwerken prikkelt altijd mijn fantasie.

Natuurlijk bezocht ik in Tomar wederom het Convento de Cristo. Maar dit aquaduct stond ook al een tijd op mijn lijstje (ja, ook ik heb nog een lange wensenlijst). Gedurende mijn laatste bezoek aan de stad, tijdens de Festa dos Tabuleiros, had ik eindelijk ook tijd voor een uitstapje naar dit bouwwerk net buiten Tomar. Weer iets om af te strepen op mijn lijstje dus.

Het aquaduct werd gebouwd om water te leveren aan het Convento do Cristo, dat bovenop een berg ligt, en is in totaal ongeveer 6 km lang. Het is dé verbinding tussen het klooster en Pegões (in de buurt van Tomar) waar de vier bronnen lagen. De bouw begon in 1593 en werd in 1614 voltooid. Het is eeuwenlang de belangrijkste waterbron gebleven voor de monniken die in het klooster woonden.

Aqueduto de Pegões

De maximale hoogte is 30 meter. Het is één van de grootste en meest indrukwekkende aquaducten in Portugal. Samengesteld uit eenvoudige arcades, met twee bogenrijen op de plaatsen met de grootste glooiing. Het aquaduct heeft 58 volledige bogen en 16 door pijlers ondersteunde spitsbogen. Aan de uiteinden staan gewelfde huisjes, die in het midden een grote gootsteen hebben die diende voor het decanteren van het water.

Je kunt over een deel van het aquaduct lopen. Heb je echter hoogtevrees, dan is het een absolute “no go”! Er staan geen hekken of andere afscheidingen op het aquaduct, je loopt over een richel naast de watergoot, zonder muur naast je. Ik heb geen last van hoogtevrees, dus ik vond het geen probleem (de richel is breed genoeg om fatsoenlijk overheen te lopen). Maar Fernando zou ik er met geen stok overheen krijgen… Wij waren er met z’n vijven, waarvan er drie afzagen van de oversteek. Ongeveer halverwege verschijnt er een soort verhoogde drempel op de richel, die dan tussen jou en de afgrond staat. Gevoelsmatig doet dit heel veel, verder natuurlijk in zijn geheel niets.

Aqueduto de Pegões

Echt wonderbaarlijk hoe ze dit soort bouwwerken vroeger konden bouwen en dat ze vandaag de dag nog steeds (be)staan! Qua functionaliteit is het natuurlijk helemaal een kunststukje. Vanaf het aquaduct heb je een schitterend uitzicht over de rustige, glooiende en groene omgeving. Heerlijk rustgevend zo in de vallei! Wij waren er in de ochtend, maar tijdens de zonsondergang is dit ook een mooi plekje om te bezoeken.

Aqueduto de Pegões

Je hoeft geen uren uit te trekken voor een bezoek aan het aquaduct. Waarschijnlijk heb je aan 30 à 60 minuten genoeg. Het ligt op vijf minuten rijden van Tomar. Wij waren de enige bezoekers op dat moment, heerlijk! Zo kun je in alle rust bekijken wat je wilt bekijken en stoppen om van het uitzicht te genieten wanneer jij dat wilt. Het aquaduct is vrij toegankelijk. Er wordt dan ook geen entree gevraagd zoals bijvoorbeeld bij het aquaduct in Lissabon.

* Aqueduto do Convento de Cristo, Vale dos Pegões, Tomar

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.