Azulejos Surrealejos

Vandaag weer eens iets over mijn favoriete onderwerp, azulejos!  We zijn de typisch Portugese tegeltjes al in allerlei vormen tegengekomen op deze site. Deze keer laat ik je kennismaken met een een verrassende, hedendaagse versie van de azulejo. Het initiatief “Surrealejos” komt uit Lissabon, niet zo heel gek aangezien de hele stad met tegeltjes is behangen. Ik word toch zo blij van dit soort dingen!

Nog even ter herinnering: azulejos zijn geglazuurd beschilderde keramische tegels, die volop onderdeel uitmaken van de Portugese architectuur. Ze kennen een lange traditie in de Portugese geschiedenis. Hoewel ze aanvankelijk gebruikt werden voor temperatuurcontrole in woningen en gebouwen, dienen ze nu vooral ter decoratie.

Surrealejos

Het project “Surrealejos” gaat op zoek naar een moderne versie van de azulejos, door de tegels te combineren met het surrealisme. De maker is de kunstenaar Mr. Surrealejos (stiekem geen Portugees, maar een Italiaan). Het uitgangspunt is de klassieke vorm van de azulejos, maar het grafisch ontwerp is willekeurig met relatief ongerelateerde objecten. Surrealejos komt voort uit een visie, ontstaan in Lissabon, waarin waken en dromen beide aanwezig zijn en harmonieus gecombineerd worden. Portugese azulejos met een vleugje Salvador Dali zou je kunnen zeggen. Traditionele producten en objecten ondergaan transformaties, er worden nieuwe interpretaties aan gegeven.

De tegels zijn erg gedetailleerd en rijkelijk versierd. Op de “surrealejos” zie je traditionele Portugese elementen, zoals sardientjes, tram 28 of de haan van Barcelos, die met willekeurig ogende andere elementen samengevoegd worden. Hiermee is een tegel niet alleen een tegel, het is een soort droom.

Bij mijn urenlange rondneuzen in de webshop stelde ik mij direct voor hoe ik mijn keuken zou aankleden met een backsplash van “surrealejos”. Ook heb ik nog wel een leuk wandje waar wat tegeltjes niet zouden misstaan. Ik denk echter dat ik er nog wel even voor moet sparen, want ze zijn niet direct goedkoop…  Daarom moet ik het eerst maar bij een enkel ingelijst exemplaar houden. Ook leuk en vooral ook origineel!

Surrealejos

Check ook de webshop voor leuke tegeltjes! Of volg ze bijvoorbeeld (net als ons) op Facebook en Instagram. Via Facebook is het ook mogelijk om tegeltjes te kopen.

Een aantal verkoopadressen (mocht je in de buurt zijn):

– “Apaixonarte – Design Português” – Rua Poiais de São bento, 57/59,Lisboa.
– “O Voo da Andorinha” – Rua do Barão 28, Lisboa.
– “Fundação Portuguesa das Comunicações” – Rua Instituto Industrial 16, Lisboa, Portugal.
– “Alma Lusitana” – Rua António Augusto Gonçalves nº5, Coimbra, Portugal.
– “São Rosas” – Avenida do Infante 29, Funchal, Portugal.
– “A Portuguese Love Affair” – 142 Columbia Road London E2 7RG UK.

Surrealejos