Jearina in Lissabon: Herfst

De temperaturen beginnen weer aardig te dalen en de zomer is helaas toch echt voorbij. De eerste regenbuien zijn weer gevallen na een paar maanden droogte, maar helaas zijn deze vrij kleine buitjes nog niet genoeg om op te maken wat deze drogen maanden hebben aangericht. In vele plaatsen is het water niveau ver onder het ideaal en op sommige locaties zijn de waterbronnen geheel opgedroogd. Slim omgaan met water en zo weinig mogelijk verspillen is echt een must hier. Verschillende boerderijen in het binnenland hebben al aangegeven dat de olijfoogst dit jaar compleet geruïneerd is omdat de olijven te klein zijn om er een behoorlijke hoeveelheid olie uit te halen wat geld oplevert. We zullen snel genoeg merken of de olijfolie prijzen stijgen en de kwaliteit minder is dit jaar. 

Gelukkig is de waterschaarste voor de rest van de oogst wat minder te merken, al waren de vijgen wel wat kleiner dan de jaren ervoor. De markten liggen momenteel vol met alles wat de groenten tuintjes geproduceerd hebben afgelopen seizoen. Kilo´s tomaten, chili pepertjes, aubergines, en tropische groenten en fruit maken het een schilderachtige sfeer met vele geuren en kleuren. 

Jearina in Lissabon: Herfst

Ook de eerste kastanje verkopers staan weer buiten met hun rokende karretje. Gepofte kastanjes is in Portugal echt een signaal dat de winter er weer aankomt. Deze delicatesse wordt voornamelijk in November rond Sint Maarten gegeten, maar zijn ook in oktober al overal verkrijgbaar. Veel mensen combineren traditiegewijs de eerste kastanjes met het proeven van de eerste wijn van dit jaar. De hele familie komt dan bij elkaar op de “quinta” (boerderij) waar vaak een kampvuur wordt gemaakt met wat snoeiafval wat de hele zomer niet verbrand mocht worden vanwege de droogte. Ook buren en vrienden worden uitgenodigd als deze geen eigen wijn produceren. De kastanjes worden dan in de hete kolen gelegd tot het velletje wit geblakerd is. De wijn wordt geschonken en vaak worden er nog traditionele worstjes en kaasjes geproefd, die als het even kan, ook zelf gemaakt zijn. 

Persoonlijk hou ik erg van de zomer en het strand en het heerlijk uit eten kunnen op een gezellig terras, maar deze maanden voor de kerst vind ik ook heerlijk. Het enige nadeel van de kou is dat de meeste portugese huizen niet of slecht geïsoleerd zijn. Zo hebben de meeste huizen enkel glas, grote kieren tussen de kozijnen en geen muur of dakisolatie. Ook centrale verwarming is een nog redelijk onbekend fenomeen hier, en werken ze, vooral op het platteland,  nog veel met houtkachels, wat ook wel weer zijn charme heeft, al is buiten hout halen als het regent en koud is geen pretje! Zoals alles is het een kwestie van wennen en ingerold in een dikke deken op de bank een filmpje kijken is toch een stuk gezelliger dan in een t-shirtje. 

Ook bij de kamer hebben we het na de zomer weer hartstikke druk met events. Afgelopen weken hebben we een luxe lunch georganiseerd voor onze leden in Palácio Santa Catarina, in het centrum van Lissabon. Dit Hotel heeft een uitzicht over de hele stad en vanuit het restaurant kijk je prachtig op de taag. Ook de ambassadeur was aanwezig en onze nieuwe leden kregen de kans zich voor te stellen aan iedereen. 

Daarna was ons kleine team uitgenodigd bij de Ambassadeur thuis om, onder het genot van een prachtige lunch, de samenwerking van de kamer met de ambassade te bespreken en te kijken wat we voor elkaar konden betekenen. 

Afgelopen week was ons meest recente event bij een van onze members Atlantic Growers. De eigenaar, Ferry Enthoven, had een interessante kijkdag voor ons georganiseerd waarbij onze members een kijkje konden nemen bij zijn prachtige bedrijf. 

Alle events waren gelukkig naar verwachting goed verlopen en al onze members waren dik tevreden. Aankomende maand, op 6 November organiseert de kamer een event in Amsterdam in het eye filmmuseum om ook onze Nederlandse members en geïnteresseerde te kunnen spreken.