Recept: Bacalhau à Romana

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Dit keer Bacalhau à Romana!

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

400 gram kabeljauw (moten)
300 gram aardappelen
150 gram cherrytomaatjes
200 ml passata
glas droge witte wijn
2 wortels
2 grote (rode) uien
2 tenen knoflook
100 gram kappertjes
handvol blanke rozijnen
bosje verse peterselie
handvol pijnboompitjes
olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

Doe voor je begint je rozijnen in een schaaltje water om iets voor te weken.

Zet een grote hapjespan op het vuur en verwarm hierin een flinke scheut olijfolie. Snijd je uien in halve maantjes en pers je knoflook (of snipper hem heel fijn). Voeg toe aan de pan en fruit op laag vuur. Schil in de tussentijd je aardappels en schrap je wortels. De wortels rasp je vervolgens op de grove rasp en de aardappels snijd je in kleine stukjes/blokjes voor ze bij in de pan gaan. Blus af met de witte wijn en schep alles even om voor je de passata toevoegt. Giet nu voldoende water bij in de pan, zodat alles onderstaat. Breng op smaak met peper en zout.

Breng alles op laag vuur rustig aan de kook. Leg zodra je mengsel kookt de moten bacalhau in de pan en strooi de kappertjes er overheen. Dek de pan af met het deksel en laat (op laag vuur) een kwartiertje koken. Kijk tussendoor een keer of er nog voldoende vocht in de pan zit. Zo niet, voeg dan wat toe. Snijd je cherrytomaatjes indien gewenst doormidden of laat ze heel en voeg na het kwartier toe aan de pan, samen met de geweekte rozijnen. Kook dit nu nog zo’n vijf minuten mee met het deksel op de pan.

Zet vast een mooie schaal klaar of serveer direct op de borden. Zodra de bacalhau gaar en zacht is kan het vuur uit. Schep de stukken vis nu voorzichtig uit de pan op de schaal/het bord. Giet of spatel de saus uit de pan over de stukken bacalhau. Maak af met wat geroosterde pijnboompitjes, fijngesneden verse peterselie en een beetje goede olijfolie.

Bom apetite!

Variatietip: voeg ook eens 100 gram groene olijven (tegelijk met de kappertjes) toe.


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.