Villa Romana de Milreu

In de Algarve vind je, naast de prachtigste stranden en rotsformaties, ook wat meer cultureel getinte bezienswaardigheden. Sommige hiervan zijn bekender dan andere, maar dat neemt niet weg dat ook deze plekken een bezoekje waard zijn. Een goed voorbeeld daarvan zijn de opgravingen van Villa Romana de Milreu aan de oostkant van de regio, niet ver van de hoofdstad Faro.

De Villa Romana de Milreu ligt iets ten westen van Estoi, op zo’n acht kilometer van Faro. Het is al een Nationaal monument sinds 1910. Deze ruïnes vormen het meest prominente en best bewaard gebleven bewijs van de Romeinse aanwezigheid in de Algarve. Het bestaat voornamelijk uit de overblijfselen van een eens luxueuze villa met aangrenzende thermale baden en verschillende omliggende gebouwen, waaronder een tempel, mausoleum, olie- en wijnmolens en agrarische installaties.

Deze locatie had een voortdurende bezetting van de 1ste tot de 11de eeuw. Het werd bewoond door gezinnen met een hoge sociale en politieke status. De goede organisatie van de plattelandsgebieden was altijd van fundamenteel belang voor de economische voorspoed van het Romeinse rijk. In de 4de eeuw werd een rijk versierd religieus gebouw opgetrokken waarvan een deel van de gewelven tegenwoordig nog overeind staat (zie hoofd foto).

Het in de 4de eeuw rijkelijk versierde religieuze gebouw werd in de 7de eeuw bekeerd tot het Christendom. Daaropvolgend zou de tempel tot de 11de eeuw ook dienen in de islamitische periode. Latere opgravingen benadrukten een lange traditie van aanbidding in Milreu, waaruit blijkt dat het gebouw na de 6de eeuw werd omgevormd tot een christelijke kerk en de binnenplaats werd ook gebruikt als een begraafplaats tijdens de islamitische bezetting. In de eerste helft van de 10e eeuw werden de gewelven verwoest en werd het gebied verlaten.

Villa Romana de Milreu

In de 16de eeuw werd, op de privédelen van het oude Romeinse huis, een landelijk huis gebouwd met cilindrische steunberen. In juni 2001 werd een openbare ‘wedstrijd’ in het leven geroepen voor het verbouwen/renoveren van dit landelijke huis tot een interpretatief centrum. Delen van het oorspronkelijke huis, zoals bijvoorbeeld de keuken, zijn bewaard gebleven.

Op deze archeologische vindplaats zijn nog steeds delen van de rijkdom van deze rustieke villa duidelijk te zien aan het grote aantal archeologische vondsten. Zoals (overwegend) maritieme mozaïeken, verschillende marmer- en keramische tegels, geverfd stucwerk en decoratief beeldhouwwerk die de vloer en de muren van de villa versierden. Je kunt overal op je gemak tussendoor lopen en alles bestuderen, plus als je geluk hebt heb je de plek bijna voor je alleen.

Entreetickets kosten €2 per persoon. Naast de receptie vind je ook een klein museum met vondsten en informatie uit/over de opgravingen.

Openingstijden:
Mei t/m september: van 10:00 – 12:30 uur en van 14:00 tot 18:00 uur.
Oktober t/m april: van 09:00 – 12:30 uur en van 14:00 tot 17:00 uur.
Gesloten op: maandag, 1 januari, paaszondag, 1 mei, 7 september en 25 december.

Villa Romana de Milreu

Ideaal te combineren met een bezoek aan Faro en het Palácio de Estói in dezelfde regio! Het ligt maar op korte afstand van elkaar en heel veel tijd ben je hier niet kwijt. Als je alles goed wilt bekijken/bestuderen kost het je denk ik maximaal een uur.

Het filmpje hieronder geeft je alvast een voorproefje!

Villa de Milreu, os romanos no Algarve

* Ruínas de Milreu, 8005-411 Estói