Ondernemen in Portugal: Lekker aan het Werk

Het is alweer februari! Wat vliegt de tijd en wat voelt het toch fijn om hier te zijn, om echt thuis te zijn. Ik verbaas me er nog steeds over hoe goed het voelt, aan de andere kant is het ook enorm vertrouwd, alsof het zo moet zijn. Elke dag mijn dag starten met dit uitzicht gaat ook nooit vervelen.

Er is verandering op komst

Naast mijn bedrijf en werkzaamheden als Online Business Manager (support, advies en sparringpartner) voor diverse opdrachtgevers heb ik nog een tweede bedrijf, Flow Academy Nederland. Mijn businesspartner in dit bedrijf kwam ook een weekje over en zij ervaarde ook direct de verandering van mindset en een ander soort inspiratie. Deze inspiratie hebben we goed gebruikt om ons programma aan te passen, soms heb je gewoon een andere omgeving nodig om veranderingen door te zetten. Mijn vriendin/partner kwam ook helemaal tot rust in haar hoofd en dat is precies hoe het voor mij voelt; je krijgt weer ruimte in je hoofd om beter te denken, anders te denken, te inspireren.

Sinds ik hier ben, schrijf ik ook anders (hoor ik van anderen) en ik moet eerlijk zeggen dat de reacties op mijn social media posts erg fijn zijn (en veel). Het mooiste vond ik wel een berichtje van een dame die een maand in de Algarve is en haar verhaal begon met hoe ik haar inspireerde. We hebben elkaar ook ontmoet en we hebben een echt heel prettig gesprek gehad. Zij reageerde op een post waarin ik vertelde over “a change is gonna come”, want tja, ik krijg zoveel ideeën, zoveel feedback en ik heb een hele fijne sparringpartner in mijn opdrachtgeefster Petronella Enneking. Zij is eigenaresse van Enneking Premium Real Estate in Ferragudo en een vrouw en ondernemer die ik erg hoog heb zitten. Van ‘scratch’ heeft zij haar bedrijf opgebouwd en is nu een veelgevraagd makelaar en adviseur in vastgoed. Ik werk met haar, haar inspireren en met haar sparren en andersom doet zij dit dus ook voor en met mij. De spiegel die zij mij af en toe voorhoudt is soms heel confronterend maar altijd eerlijk en met respect naar mij toe. Na zo’n brainstormpje feliciteren we elkaar met het resultaat, dat hoeft niet altijd wijn te zijn hoor, of champagne…. een milkshake bij de pastelaria op de hoek is ook erg lekker. 😉

Ondernemen in Portugal: Lekker aan het Werk

Op haar aanraden ben ik lid geworden van de NCA, waarover ik mijn vorige blog vertelde. En… er is nog meer ontstaan. Ik laat namelijk een deel van mijn bedrijfsnaam vallen! Waarom dat dan? Mijn man kreeg het er benauwd van “waarom ik nu wéér wat veranderde aan mijn bedrijf” maar ook veel lovende reacties (gelukkig). De naam van mijn bedrijf is SAAR. Business Organiser en in Nederland werd ik al geconfronteerd met het feit dat er een bedrijf is wat Saar aan huis heet, dat vond ik wel vervelend maar ach… bij mij staat er business organiser achter en dat is heel wat anders. Toch? Toen kreeg ik na mijn 2de blog een reactie van een mevrouw die mij vertelde dat er in Portugal een organisatie is wat Saar@home heet (ik ben haar echt dankbaar dat zij de moeite nam dit te vertellen). Uhm, toen ging ik me wel even op mijn achterhoofd krabbelen. Wil ik geassocieerd worden met een zorgorganisatie? Nee dus, ze doen enorm goed werk maar het is niet mijn werk. Toen mijn klant hier ook nog eens zei dat het woord SAAR. niets toevoegde heb ik meteen de knoop doorgehakt en besloten dat SAAR. eraf gaat. En inmiddels ben ik zover dat er een nieuw logo in de maak is.

Ben ik in Nederland ook zo daadkrachtig? Mwah, ik weet het niet, misschien had ik me sneller laten leiden door wat anderen zeiden en doorgegaan zoals ik deed. Weet je, als je verder wilt komen op welk vlak dan ook dan zul je soms pijn voelen. Pijn omdat je niet meer in je comfortabele plekje zit en door een barrière moet gaan. Maar als je echt wilt dan grijp je de kansen met beide handen aan en ga je ervoor.

De dagen gaan zo snel

Snel? De dagen vliegen echt voorbij.

Geloof me, ik zit echt niet de hele dag met mijn laptop in de zon of aan het strand. De meeste tijd werk ik in mijn thuiskantoor en doe eigenlijk alles wat ik in Nederland ook doe: werken. Wat anders is, is het ritme en heel eerlijk… dat gaat ook niet altijd op. In mijn vorige blog vertelde ik nog dat het ondernemen niet veel anders is dan in Nederland en dat klopt ook. Ik heb gewoon geen tijd om elke middag te lunchen op een terras in het dorp (al zou ik dat willen), het is 8 van de 10 keer een boterhammetje met kaas op mijn eigen balkon. Daar is niks mis mee overigens, ik heb een heel fijn en zonnig balkon. Wat wel heel anders is dat ik blij ben als het vrijdag is want in het weekend werk ik echt niet. In Nederland pakte ik rustig nog een paar uurtjes op zondag op kantoor. Hier raak ik mijn laptop niet aan, behalve als het echt persoonlijke redenen heeft (nee, ik krabbel niet terug).

Ondernemen in Portugal: Lekker aan het Werk

De dag dat ik deze blog grotendeels schreef was op vrijdag en het was de hele dag bewolkt en regenachtig. Voor mij een soort geschenk want ik heb nagenoeg alles van mijn ‘To Do’ list af kunnen werken, geen zonnige afleidingen zeg maar. Het weekend is nu echt weekend; ik wandel langs het strand, drink een koffie bij mijn favoriete koffietentje, doe boodschapjes en relax met een boek of tijdschrift of mijn cursus Portugees. Echt weekend!

Hoe verder

Het experiment is nu al gelukt! Hier werken en wonen is voor mij echt een droom die uitkomt. Het bevalt zo goed en ik zie er zo tegenop weer naar Nederland te gaan. Want hoe ga ik me dan weer voelen, val ik in een gat, ga ik weer door zoals ik deed voor ik naar Portugal ging? Vind ik lastig.

Dus, tijd om naar een permanent huur/koophuis te kijken. Ik heb inmiddels een bod gedaan op een huurhuis maar zij vroegen toch iets te veel en wilden niet onderhandelen. Ik geloof echt dat het ideale huis er is, ergens hier in de buurt. En dan is het handig om bij de NCA lid te zijn, ik kan hen om advies vragen. En niet alleen daarvoor maar ook over het opzetten van je bedrijf in Portugal, want mijn bedrijf internationaal maken is wel wat mijn visie voor de toekomst is.

Met de verandering van mijn bedrijfsnaam en het aanpassen van mijn aanbod komt ook veranderen van website teksten en het vertalen uiteraard. Never a dull moment, love it. Dat krijg je van al die rust in je hoofd.

Ik heb inmiddels meerdere Nederlandse ondernemers ontmoet die dezelfde stappen zetten of hebben gezet en ik vind het echt erg leuk om contact met hen te hebben. Ben jij ook zo’n ondernemer die in dit schuitje zit en wil je eens sparren of gewoon even babbelen over ondernemen in Portugal? Neem contact met mij op, samen kom je verder (en sneller) dan alleen.

Met deze filosofische noot eindig ik mijn blog.

Tchau, até a próxima.


Sandra komt al ruim 10 jaar in Ferragudo, Portugal en sinds een paar jaar hebben zij en haar partner de wens zich hier permanent te vestigen. Voor het zover is, werkt Sandra voor een aantal maanden per jaar in Ferragudo en runt haar – voornamelijk – online business vanuit deze prachtige plek in de Algarve.