Madeira Travelista: een Vrije Dag

In mijn vrije tijd/op een vrije dag maak ik het mijn prioriteit op te laden in de natuur en maak ik tijd voor vrienden. Wat ik zelf erg fijn vind is te gaan wandelen. Mijn weekenden zijn dan vaak ook rijkelijk gevuld met diverse levada’s.

Dit weekend ging ik op zaterdag ochtend met een vriendin wandelen in Porto Moniz, aan de noord west kust van het eiland. Wij reden naar het beginpunt van Levada da Ribeira da Janela, waar een mooi uitzichtpunt en een openbare barbecue plek met toiletten te vinden is. Ook zijn hier parkeerplekken. Deze levada loopt in totaal zo’n 20 kilometer door de vallei van Ribeira da Janela, op een hoogte van ongeveer 560 meter boven zeeniveau, naar de hoogvlakte van Paul da Serra, waar de stroom ontstaat.

Wij wandelen echter zo’n 5 kilometer tot de eerste lange tunnel en keren dan om. Bij de tunnel staat namelijk een bordje met ‘perigo’ wat ‘gevaar’ betekend en dat daag ik liever niet uit. Het pad tot aan de tunnel is vlak en begint erg breed met Eucalyptus bomen en Agapanthus aan beide zijden van de levada. Wanneer je verder de vallei in loopt zal het pad smaller worden, de vegetatie wat veranderen en zal er een hekje tussen jouw en de afgrond komen te staan. Je hebt tijdens de gehele wandeling een prachtig uitzicht over de vallei, terwijl je wordt omringt door groen.

Vrije Dag

Al is het eind maart, het was deze dag mooi weer en we hadden een klein beetje spijt van onze lange broeken. Op de terugweg genoten wij van ons broodje in de zon, terwijl salamandertjes smeekten om een kruimeltje. Ook kwamen er wat vogeltjes kijken. Normaal gesproken neem ik een klein zakje vogelvoer mee voor tijdens de levada’s. Het is namelijk niet gezond voor de inheemse vogeltjes van Madeira (of welke vogel dan ook) om brood te eten. Ze krijgen hier vaak opgezette buikjes van en kunnen ziek worden.

We waren de wandeling al om 11:00 uur begonnen en hadden er een aardig tempo in zitten. Daarom waren wij dan ook al voor 14:00 uur weer terug bij de auto. We besloten ons rondje West Madeira te vervolgen richting Ponta do Pargo en daar een koffietje te doen bij ‘Gato Legal Coffee Roastery’. Een leuk, klein koffie zaakje in het centrum van het dorp, waar zij hun eigen koffie roosteren. Ook hebben zij hier heerlijke cakejes en kan je verschillende koffiebonen en branders kopen.

De rest van de middag hebben wij aan het zwembad gelegen, voordat wij voor een avondje van ‘Madeira Friends’ sushi gingen eten in Funchal. Madeira Friends is een lokale organisatie die nomads, expats en locals verbindt door het organiseren van verschillende evenementen. Af en toe vinden mijn vrienden en ik het leuk ons hierbij aan te sluiten en deel te nemen aan de activiteiten.

Al met al een leuke, afwisselende zaterdag!


Vind jij het leuk een kijkje te nemen in mijn leven op Madeira, wil je meer tips of heb je een vraag, of wil jij alvast het eiland digitaal ontdekken, connect dan met mij via Instagram en wie weet zien wij elkaar ooit op dit stipje in de Atlantische Oceaan.