Bos in Barreiros: Kerstperiode

Het is november en om 18.00 uur pikkedonker. Bovendien is de temperatuur, onderhevig aan de luchtvochtigheid, qua gevoelswaarde nogal gedaald. Het zwembad ligt er verlaten bij. Regelmatig ben ik genoodzaakt om af te tappen, opdat overstromen voorkomen wordt. Het gras is doornat van zichzelf. Hierdoor kan ik het niet maaien, hetgeen eigenlijk wel noodzakelijk is. De tuinman heeft het opgegeven, hoewel ik hem nog probeer te strikken om het geheel winterklaar te maken en in het voorjaar te snoeien. Wrijven, wrijven, wrijven.

Op het world wide wondernet zijn de eerste openingen van de kerstmarkten al zichtbaar. Traditioneel vindt dit plaats met een ontbranden van de verlichting in de grootste boom op het belangrijkste plein. Op 01 december zijn wij daartoe aanwezig in Braga. Optredens, straattheater, steltlopers, zanggroepen completeren het door de spanning op te voeren naar 21.00 uur. Dan verzamelen duizenden mensen zich er rond de boom, op de grote fontein. Een mannetjesmaker of sfeermaker joelt de menigte op, die zich verwarmen bij elkaar met lichtgevende lampions en speeltoestelletjes.

In verschillende grote straten van het centrum is de kerstversiering al geplaatst. En dat kunnen ze goed, de Portugezen. Niet beter als in Nederland misschien, maar wel uitbundiger. Veel kleurlicht. Overvloedig witlicht. Uitermate sfeervol in zowel de kleinere als de grotere steden. Kerstmarkten met veel goed bedoelde attributen, zoals die het afgelopen jaar in elkaar zijn geknutseld: nee, (bijna) geen Chinese verkopers.

De grote winkelcentra, (wie dat niet kent, ze zijn er mega groot!), hebben inmiddels ook versiering aangebracht. Ieder jaar andere decoraties, met soms terugkerende thema’s. Ik fotografeerde het kerstdorp, zoals dat ieder jaar in winkelcentrum Braga Parque wordt opgesteld. Bewegende figuren, stromend water, kinderen met open mond en glimmende ogen van bewondering aan het hekje. En ik ook, hoor. Half november was Bing er alweer, nu vandaag ook Michael, en waarschijnlijk de rest van de feestperiode ook Mariah. Want de kerstperiode is van start. Dus is het vinden van werklieden voor een karwei bijna niet mogelijk, nu de rust rond kerstmis wordt gevierd. En hoewel er formeel alleen een eerste kerstdag bestaat, zijn veel bedrijven ruim hier om heen gesloten. De kerstperiode loopt bijna tot in februari! Dus we hebben voorlopig Mariah in onze oren als we naar het winkelcentrum gaan. Oh, ik heb hier ook een keer Miss Montreal gehoord. Een ware verademing.

Kerstperiode

Ik heb ook foto’s van versieringen waar een grote rode letter B op staat. Uiteraard is dat de B van Braga of Braga Parque, en dus waarschijnlijk niet van Bos in Barreiros…


Gerard Bos runt samen met zijn vrouw Elly sinds twee jaar de luxe B&B Villa Branca Barreiros in Barreiros, Noord Portugal nabij Braga. De bed en breakfast is het gehele jaar open. Daarnaast hebben ze een appartement, per week te huur. Volg hen op Instagram en facebook of meldt je aan als VIP op hun website.