Zoutspa’s in de Algarve

De Algarve, de meest geliefde Portugese provincie onder de vakantieganger. Zon, zee en strand staan hierbij natuurlijk centraal. Maar de Algarve heeft zoveel meer te bieden! Uiteraard probeer ik dat zo vaak mogelijk onder de aandacht te brengen. Want er is ook voor de wat mindere zonaanbidder genoeg te doen/ontdekken! Vandaag vertel ik over de mogelijkheden om een heuse zoutspa te bezoeken.

Misschien denk je nu, zoutspa? Jazeker! Je kunt op verschillende plekken in de Oost-Algarve terecht voor een echt verwenmoment midden in de natuur. Kom tot rust in een ware openluchtspa in Castro Marim of Olhão.

Spa Salino

Deze zoutspa is onderdeel van Água-Mãe (2008). Hier leggen ze zich in de eerste plaats toe op de productie en verkoop van traditioneel zeezout en Flor de Sal. De naam Água-Mãe komt van de naam die (in de Algarve) wordt gegeven aan het water dat zich aan het einde van het productieseizoen in traditionele zoutpannen bevindt. Dit is na de winning van het zeezout en de flor de sal extreem rijk aan minerale zouten en wordt traditioneel gebruikt voor medicinale toepassingen en cosmetische doeleinden.

Vandaar is de stap naar een ontspannen spa natuurlijk zo gemaakt. Voel de natuur in de zoutpannen en ontdek hoe het zout wordt geproduceerd tijdens een bezoek. Ontspan en geniet van zintuiglijke ervaringen die je energieën in evenwicht en je hoofd en lijf tot rust brengen. Drijvend in een bad met minerale zouten, door het aanbrengen van zoute klei op je lijf (lekker smeren!), een scrub met flor de sal, door middel van een massage of yoga.

Het is moeilijk voor te stellen dat je achter een oud pakhuis met voertuigen en werkinstrumenten voor de deur, deze natuurlijke spa vindt. Twee van de zoutreservoirs zijn geschikt gemaakt als zwembad (zoutconcentratie rond de 250 gram per liter), een verhouding waardoor je erin blijft drijven zoals in de Dode Zee. Een reeks houten trappen/vlonders verbinden de twee zwembaden. Zodra je van de trap het water inloopt zal je merken dat de textuur van de bodem bestaat uit glibberige klei.

Ze adviseren je maximaal een half uur in het zoutzwembad te blijven en dan een rustpauze in te lassen. Een uitgelezen moment om je lichaam te bedekken met de natuurlijke modder.. Je kunt de klei van de bodem halen, maar om het je makkelijk te maken vind je ze ook in verschillende bakken naast de hangmatten. Deze natuurlijke klei zit vol mineralen en is dus zeer goed voor je huid.

De directe omgeving rondom het water is bezaaid met gezellige hoekjes om van de zon te genieten, om uit te rusten, te lezen of een massage te krijgen, hangmatten om naar de lucht te kijken, een terras met een barretje om te genieten van een heerlijk koud biertje.

* Salina Barquinha – Estrada Nacional 122, Castro Marim

Salinas do Grelha

Deze zoutspa is onderdeel van Segredos da Ria, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de traditionele productie van zeezout. Het werd opgericht in 2009 als voortzetting van een honderd jaar oude familietraditie. Ook hier kun je tijdens een bezoek meer te weten te komen over de productiemethoden van traditioneel zeezout en Flor de Sal. Je kunt indien gewenst een tour combineren met een bezoek aan de spa.

Een bijproduct van het productieproces is een reservoir met water met een hoge zoutconcentratie, vergelijkbaar met die in de Dode Zee (Israël). Hun “Dode Zee” is een meer van ongeveer 2000 m2 waarin je kunt ervaren hoe het is om op het water te blijven drijven. Tegelijkertijd kun je genieten van de verschillende voordelen van dit soort water: zoals spierontspanning, stressvermindering en een goede bloedcirculatie. Er zijn nekkussentjes aanwezig voor een volledig relaxte drijfervaring!

Ook hier kun je ervoor kiezen je in te smeren met klei/modder. Dit laat je rustig opdrogen, alvorens het af te spoelen, voor een zijdezacht huidje (en een leuke foto!). Eenmaal opgedroogd ga je terug de salinas in om het weer af te spoelen. Ze zeggen dat de klei werkt als een gezonde en effectieve reiniging voor de huid.

Er zijn kleedkamers, toiletten en een buitendouche aanwezig op het terrein.

* Cova da Onça, 8700-172 Olhão, Portugal

De zoutspa’s in de Algarve zijn een leuk en betaalbaar (onder een tientje) uitstapje voor als je eens wat anders wilt!