Bos in Barreiros: Viana do Castelo

De rivier Lima is een belangrijke rivier in de geschiedenis van Portugal en er gaan vele verhalen over de ronde. Natuurlijk is er de prachtige plaats Ponte de Lima, waarover op de site al eerder werd geschreven. Het meest indrukwekkende verhaal daar geldt nog steeds over de vrees voor geheugenverlies bij de romeinse soldaten, wanneer zij de rivier zouden oversteken. Het leverde de rivier de bijnaam “rivier van vergeetachtigheid” op. Maar over Ponte de Lima schrijf ik een andere keer.

Viana do Castelo

De Lima stroomt verder naar de Atlantische Oceaan. Slechts uiterst ondiepe vaartuigen kunnen worden gebruikt om haar te bevaren, zoals kano’s of SUB-boards, en dan nog kent de Lima verschillende cascades. Cascades zijn stroomhindernissen van grote rotsblokken. Daartegen zijn niet alle kano’s en boards bestand. Uiteindelijk komt de mond van de Lima in de plaats Viana do Castelo aan. Hier is de rivier op haar breedst tot wel 300 meter. In de monding liggen verschillende eilandjes, waar de kleinere scheepjes naar toe gaan. De laatste kilometers kun je namelijk wel goed varen. En uiteindelijk ben je in de haven. Langs de rivier kun je prachtig flaneren, hetgeen de verliefden dan ook volop doen op een mooie zonnige dag. Het park is uitgestrekt en er wordt gefietst. Wanneer je richting de Atlantische Oceaan loopt, passeer je sportscholen, restaurants, uiteraard Maritieme werkplaatsen. En je kunt er gratis parkeren. In het havengebied kun je gemakkelijk enige uren doorbrengen zonder je te vervelen. De stad werd rijk door de kabeljauwvangst en was een belangrijk vertrekpunt voor de Portugese ontdekkingsreizen. En ontdekkingsreizigers kijken op alle standbeelden, ook hier, richting de einder.

Wij gaan voor het historische centrum van deze havenstad. Er zijn verschillende interessante plaatsen te bezoeken. Het chocolade-museum. Diverse kerken, waaronder de Sé-kathedraal, zijn het bezoeken waard. Maar ook de Basílica de Santa Luzia, die uitkijkt over de stad en vanaf vele doorkijkjes al zichtbaar is. Het historisch centrum wordt omgeven door een gezellig winkelgebied waarbinnen de kleinere winkels nog de boventoon voeren. Viana do Castelo nodigt uit tot dwalen. Uiteraard verschillende pleinen met historische gebouwen. Het belangrijkste plein, in iedere stad, is natuurlijk het Plein van de Republiek, ofwel Praça da República. Hier met het museum Do Trajo, regionale klederdracht, het voormalig stadhuis en andere interessante gebouwen. Geniet vooral van het licht op het plein. Hier is nauwelijks horeca, maar verder op in de stad is dat er volop. Geniet van de nauwe oudere straatjes. Het is een heerlijke stad. Je kunt er natuurlijk uitstekend vis eten, maar ook voor de liefhebbers van iets anders is er keuze in overvloed. Intiem dineren of op het terras, het kan allemaal. En wanneer je moe bent van het slenteren en kijken, ga je nog even naar het strand om weg te dromen over de andere kant van de wereld. Precies zoals de ontdekkingsreizigers ooit deden in het verleden.

Viana do Castelo is goed bereikbaar via zowel de Nationaal Route, als de Autostrada. De stad heeft ook een treinstation.


Gerard Bos runt sinds twee jaar samen met zijn vrouw Elly in Barreiros de luxe bed en breakfast Villa Branca Barreiros. De B&B is het gehele jaar open. Volg hen op Instagram en Facebook!