Recept: Portugese Sangria

Iedereen kent de drank sangria (al was het maar door het lied van de Sjonnies…). Heerlijk tijdens je vakantie op een terrasje in de zon. Wikipedia omschrijft het als een Spaanse/Portugese licht alcoholische drank. Toch denk ik dat veel mensen sangria meer met Spanje associëren dan met Portugal… Maar daar gaat vanaf nu verandering in komen! Ik verklap het ultieme, natuurlijk Portugese, sangria recept. Zorg dat je het niet kwijtraakt, het is te lekker!

Helaas (nog) geen Pastel de Nata recept, ook niet op mijn verjaardag… Daarvoor moet ik toch echt zelf bladerdeeg gaan maken en daar heb ik me nog niet toe kunnen zetten in onze mini-keuken. Plus ik ben stiekem niet zo’n bak-liefhebber… Maar aangezien dat recept niet kan en mag missen op een blog over Portugal, volgt hij echt nog een keer. En dan zorg ik ervoor dat het recept zo lekker is, dat je hem nooit meer kwijt wilt! 😉

Om de ultieme Portugese sangria te maken geef ik je eerst het recept van het basismengsel, waarmee je rode, witte en ‘sparkling’ sangria kunt maken. De hoeveelheid steekt niet heel nauw, maar houd onderstaande verhoudingen aan, je wilt echt niet teveel perziklikeur in je sangria… Mocht je een feestje hebben dan kun je, bijvoorbeeld in een lege frisdrankfles, de basis maken voor meerdere sangria’s. Is de kan dan leeg, dan heb je het mengsel al klaar en is de volgende kan sneller gemaakt!

Basis Ingrediënten

ongeveer 25 ml Licor Beirão (Portugese likeur)
ongeveer 25 ml Brandy
ongeveer 25 ml Triple sec
ongeveer 12 ml Peach schnapps

Ingrediënten Champagne Sangria

1 fles espumante (goed voor twee kannen)
1 fles Sprite of 7-up (Sumol kan ook)
Aardbeien, appel, sinaasappel, citroen
IJsblokjes
Bier
Munt

Bereiding

Begin met het fijn prakken van je aardbeien, tot een soort pulp. Snijd de rest van het fruit in plakjes/partjes. Doe dit niet te klein, anders komt alles in je mond als je een slok neemt. Het is lekkerder om het aan het eind stukje voor stukje op te eten. Pak een grote kan (1 liter) en giet hier je basis mengsel in. Doe je aardbeien en andere fruit erbij en roer het even goed door elkaar. IJs erbij en dan de kan voor iets meer dan de helft vullen met espumante. Daarna bijvullen met Sprite of 7-up. Als laatste een scheut bier erbij, goed roeren en garneren met een takje munt. Je kunt er ook voor kiezen om de ijsblokjes niet in de kan, maar in de glazen te doen. Dit heb ik persoonlijk liever, dan wordt de sangria niet zo waterig!

  • Voor sangria met witte wijn: de aardbeien weglaten en eventueel ananas en/of nectarine toevoegen. Op het eind een kaneelstokje erbij in plaats van munt.
  • Voor sangria met rode wijn: de aardbeien weglaten, lepeltje suiker erbij en op het eind een kaneelstokje erbij in plaats van munt.

Laat de zomer maar komen! Sangrialalala!

Saúde!

Portugese Sangria | Saudades de Portugal

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.