Portugese sangria, de allerlekkerste!

Iedereen kent de drank sangria (al was het maar door het lied van de Sjonnies…). Heerlijk tijdens je vakantie op een terrasje in de zon. Wikipedia omschrijft het als een Spaanse/Portugese licht alcoholische drank. Toch denk ik dat veel mensen sangria meer met Spanje associëren dan met Portugal… Maar daar gaat vanaf nu verandering in komen! Wij verklappen het ultieme, natuurlijk Portugese, sangria recept. Zorg dat je het niet kwijtraakt, het is zo lekker!

Om de ultieme Portugese sangria te maken geef ik je eerst het recept van het basismengsel, waarmee je rode, witte en champagne sangria kunt maken. Het recept gaat uit van miniatuurflesjes drank, puur omdat dat handiger is om de hoeveelheden/verhoudingen uit te leggen. Houd onderstaande verhoudingen aan, je wilt echt niet teveel perziklikeur in je sangria… Mocht je een feestje hebben dan kun je, bijvoorbeeld in een lege frisdrankfles, de basis maken voor meerdere sangria’s. Is de kan dan leeg, dan heb je het mengsel al klaar en is de volgende kan sneller gemaakt!

Ingrediënten basis

een half flesje Licor Beirão (Portugese likeur)
een half flesje Brandy
een half flesje Triple sec
een kwart flesje Peach schnapps

Ingrediënten Champagne sangria

Champagne
Sprite of 7-up (wij gebruiken altijd light)
Aardbeien, appel, sinaasappel, citroen
IJsblokjes
Bier
Munt

Bereiding

Begin met het fijn prakken van je aardbeien, tot een soort pulp. Snijd de rest van het fruit in plakjes/partjes. Doe dit niet te klein, anders komt alles in je mond als je een slok neemt. Het is lekkerder om het aan het eind stukje voor stukje op te eten. Pak een grote kan en giet hier je basis mengsel in. Doe je aardbeien en andere fruit erbij en roer het even goed door elkaar. IJs erbij en dan de kan voor iets meer dan de helft vullen met champagne. Daarna bijvullen met Sprite of 7-up. Als laatste een scheut bier erbij, goed roeren en garneren met een takje munt. Je kunt er ook voor kiezen om de ijsblokjes niet in de kan, maar in de glazen te doen. Dit heb ik persoonlijk liever, dan wordt de sangria niet zo waterig!

Voor sangria met witte wijn: de aardbeien weglaten en eventueel ananas of nectarine toevoegen. Op het eind een kaneelstokje erbij in plaats van munt.
Voor sangria met rode wijn: de aardbeien weglaten en op het eind een kaneelstokje erbij in plaats van munt.

Laat de zomer maar komen!

Saúde!

Portugese sangria