Bijzondere kerkjes in de Algarve – Igreja Matriz Vila do Bispo

Tijd om je weer mee te nemen naar een bijzondere kerk in de Algarve. Deze keer gaan we naar de westkust, de Costa Vicentina, naar het plaatsje Vila do Bispo. Bekend om zijn goede surfstranden en de percebes, maar ook de plaatselijke kerk is beslist een bezoek waard. Klein maar fijn!

De kerk van Vila do Bispo staat bekend onder meerdere namen, namelijk Igreja Matriz de Nossa Senhora da Conceição, Igreja Matriz de Vila do Bispo of Igreja de Nossa Senhora da Conceição. Nou scheelt het dat het maar een klein plaatsje is en er in dit geval maar één kerk staat, dus kun je hem zo snel niet vinden en je vraagt om hulp, ze zullen je altijd naar de juiste kerk sturen!

Igreja Matriz Vila do Bispo | Saudades de Portugal

Het kerkje dateert uit de late zestiende eeuw en bestaat uit een enkel schip, bekleed met tegels (ja ja, daar zijn ze weer) en veel vergulde details. Verder heeft het een kapel met een bewerkt en gewelfd plafond, met hierin het altaar gewijd aan Nossa Senhora da Conceição (onze Lieve Vrouw van de conceptie). Eerder was dit altaar gewijd aan Santa Maria do Cabo. Het schip wordt in totaal geflankeerd door drie kapellen, en een doop. Deze kerk bevat ook een reliekschrijn van São Vicente.

Onder de boog van de kapel, bestaande uit verzonken houten delen versierd met spirituele taferelen, bevinden zich de wapens van koning Dom João IV (die verantwoordelijk was voor de restauratie van deze kerk).  In de sacristie staat een eenvoudige commode, die waarschijnlijk nog dateert uit de zeventiende eeuw. De toren, met vier bellen en drie klokken, is toegankelijk via een trap.

Het interieur is van de kerk is geweldig, de combinatie van de blauw/witte tegels, het vergulde houtsnijwerk en de prachtige beschilderde en bewerkte plafonds zorgen samen voor een sterk contrast met de ietwat simpele, witte buitenkant. Zoals zo veel kerkjes in de Algarve zou je hem zo voorbij lopen, niet wetende wat voor een pracht er binnen verscholen ligt. Een bezoek aan dit kerkje is prima te doen in combinatie met bijvoorbeeld uitstapjes naar Cabo de são vicente en het Fortaleza de Sagres. En vergeet voor de lunch zeker niet de percebes te proeven!