Bijzondere kerkjes in de Algarve – Igreja da Misericórdia de Tavira

Ik vond het wel weer eens tijd voor een leuk kerkje uit de Algarve. Dus vandaag neem ik je mee naar Tavira. Er staan zo’n 37 kerkjes in dit stadje, maar welke moet je nou echt bezoeken? Als je het mij vraagt is dat de Igreja da Misericórdia, hoewel je dat van de buitenkant niet direct zal verwachten. Maar loop door de imposante deuren en je ziet wat ik bedoel!

Wil je de kerk bezoeken dan zit de ingang echter aan de zijkant, in het straatje links van de kerk (zie foto hieronder). Een stuk minder imposant, maar het gaat uiteindelijk om de binnenkant! De Igreja da Misericórdia vind je in het centrum van de stad, op de helling richting het middeleeuwse kasteel. Het werd gebouwd tussen 1541 en 1551 in de renaissancistische stijl. Deze kerk is het werk van de meestermetselaar André Pilarte, een inwoner van Tavira, die onder andere meewerkte aan de bouw van het Jerónimos klooster in Lissabon.

Aan de buitenkant vallen de robuuste vormen van de kerk op. Het portaal is grauw van kleur, maar rijk gedecoreerd in de stijl van de renaissancekunst. Zo is de decoratie boven de houten deur geïnspireerd op Italiaanse gravures. Daarboven zien we een baldakijn met daarop het beeld van Onze Lieve Vrouw van de Barmhartigheid, omringd door engelen. De beelden van heiligen São Pedro en São Paulo en de wapens van het koninkrijk en de stad maken het portaal compleet.

Stap je de kerk binnen, dan word je allereerst verrast door de witte muren en contrasterende tegelpanelen. Ook het houtsnijwerk van de drie altaren zijn indrukwekkend. De kerk heeft drie beuken en vier traveeën, van elkaar gescheiden door op pilaren rustende, fraai gevormde bogen. Ook deze zijn versierd met renaissancistische elementen. Draai je je om dan zie je op het balkon een heel mooi orgel uit 1785.

In 1754 werden er vier barokke ramen in de kerk aangebracht door de vooraanstaande meester Diogo Tavares de Ataíde. Zes jaar later volgden achttien panelen van blauw-witte figuratieve tegels, speciaal vervaardigd in het atelier van een meester in Lissabon. Deze vertegenwoordigen de werken van barmhartigheid en enkele momenten uit het leven van Christus. Er missen vandaag de dag een aantal onderdelen, maar toch zijn deze azulejos voor mij persoonlijk het hoogtepunt van de kerk.

Check voor je deze kerk gaat bezoeken goed de openingstijden! Hoe vaak wij al niet voor een dichte deur hebben gestaan… Zoals je hieronder kunt zien, verandert er nogal eens wat. De entree kost twee euro.

*   Travessa da Fonte, Rua da Galeria, Tavira

greja da Misericórdia de Tavira