Vandaag op speciaal verzoek weer een heerlijk toetje en/of taartje voor bij de koffie. Bolo de bolacha betekent letterlijk koekjestaart. Het is een typisch Portugees dessert dat, zoals eigenlijk vaak, vrij machtig is en bomvol calorieën zit! Toch is het een favoriet van velen, die je in traditionele restaurants nog regelmatig op het menu ziet staan en je in bijna elke pastelaria kunt krijgen.
Zoals ik vaak zeg bij de recepten: er zijn vele varianten. Een beetje zoals appeltaart in Nederland, is ook de bolo de bolacha nergens echt hetzelfde. Er zijn bijvoorbeeld varianten met slagroom, gecondenseerde melk (dan natuurlijk samen met gelatine), chocolade, kokos en karamel. Ik maak vandaag een lekker makkelijke versie, dus voor iedereen weggelegd. Er komt zelfs geen oven aan te pas!
Wat altijd in bolo de bolacha hoort is koffie. Ben je geen koffieliefhebber? Maak je geen zorgen, het is niet de hoofdsmaak. Laat je dus niet afschrikken door dit ingrediënt. 😉
Ingrediënten
2 rollen Maria koekjes, waarvan een paar koekjes verkruimeld
4 eidooiers
125 gram boter (kamertemperatuur)
250 gram suiker
1 grote mok sterke koffie (afgekoeld)
oploskoffie
Bereiding
Meng de eidooiers, suiker, boter en een staafje/eetlepel oploskoffie tot een romige massa. Haal een eerste stapeltje Maria koekjes door de afgekoelde koffie en laat ze er even in liggen zodat ze de koffie opzuigen (pas op dat ze niet te vol raken, dan vallen ze uit elkaar). Leg ze daarna voorzichtig apart.
Pak de gewenste vorm en vet deze lichtjes in. Begin met een laag koekjes en vervolgens een laag crème, dan weer een laag koekjes, enzovoorts. Het handigst is om de koekjes per laag in de koffie te weken, op die manier zijn ze makkelijker te hanteren. Sluit af met een laag crème en strooi hier de (zo fijn mogelijk) verkruimelde koekjes overheen. Zet een paar uur in de koelkast om op te stijven. Lekker bij een kopje koffie!
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Dit ziet er erg lekker uit.
Wat voor diameter bakblik kan ik hiervoor het beste gebruiken?
Dat is het ook! 😉
Bakblik maat steekt niet zo nauw. Bij een wat groter blik wordt hij wat lager en bij een kleiner blik wat hoger. Maar je zou 20cm aan kunnen houden. Zelfs zonder bakblik valt hij overigens te maken, gewoon stapelen en smeren!
Ik zou geen enkele taart meerdere dagen van te voren maken hoor ;-), maar een beetje planning is wel nodig nu. En idd de kruimels pas voor serveren erop had ik ook bedacht. Dank je wel voor je snelle reactie :-). Dan weet ik wat ik komende zaterdag te doen heb.
Dit recept ziet er goed uit :-). Kan ik hem een dag van te voren maken? Ik wil hem namelijk voor een feestje maken maar heb niet de tijd alles op de dag zelf te doen. Ik hoop dat je kunt helpen.
Heel begrijpelijk! Geen probleem als je hem een dag in het voren maakt. Zolang je hem in de koelkast bewaard komt het helemaal goed. Ik zou wel de bovenste laag koekkruimels er pas op doen vlak voor je hem gaat serveren. Zo blijft het lekker knapperig! Meerdere dagen van tevoren zou ik afraden ivm met de rauwe eidooiers die erin gaan.
Ik hoop dat het mag smaken!