Bolo de Bolacha: koekjestaart

Vandaag op speciaal verzoek weer een heerlijk toetje en/of taartje voor bij de koffie. Bolo de bolacha betekent letterlijk koekjestaart. Het is een typisch Portugees dessert dat, zoals eigenlijk vaak, vrij machtig is en bomvol calorieën zit! Toch is het een favoriet van velen, die je in traditionele restaurants nog regelmatig op het menu ziet staan en je in bijna elke pastelaria kunt krijgen.

Zoals we vaak zeggen bij onze recepten: er zijn vele varianten. Een beetje zoals appeltaart in Nederland, is ook de bolo de bolacha nergens echt hetzelfde. Er zijn bijvoorbeeld varianten met slagroom, gecondenseerde melk (dan natuurlijk samen met gelatine), chocolade, kokos en karamel. Wij maken vandaag een lekker makkelijke versie, dus voor iedereen weggelegd. Er komt zelfs geen oven aan te pas!

Wat altijd in bolo de bolacha hoort is koffie. Ben je geen koffieliefhebber? Maak je geen zorgen. Willeke vindt koffie heel erg smerig, maar is dol op deze koekjestaart. Laat je dus niet afschrikken door dit ingrediënt ;-).

Ingrediënten

2 rollen Maria koekjes, waarvan een paar koekjes verkruimeld
4 eidooiers
125 gram boter (kamertemperatuur)
250 gram suiker
1 grote mok sterke koffie (afgekoeld)
oploskoffie

Bereiding

Meng de eidooiers, suiker, boter en een staafje/eetlepel oploskoffie tot een romige massa. Haal een eerste stapeltje Maria koekjes door de afgekoelde koffie en laat ze er even in liggen zodat ze de koffie opzuigen (pas op dat ze niet te vol raken, dan vallen ze uit elkaar). Leg ze daarna voorzichtig apart.

Pak de gewenste vorm en vet deze lichtjes in. Begin met een laag koekjes en vervolgens een laag crème, dan weer een laag koekjes, enzovoorts. Het handigste is als je de koekjes per laag in de koffie weekt, op die manier zijn ze makkelijker te hanteren. Sluit af met een laag crème en strooi hier de (zo fijn mogelijk) verkruimelde koekjes overheen. Zet een paar uur in de koelkast om op te stijven. Lekker bij een kopje koffie!

Bom apetite!