Bos in Barreiros: Costa Achtertuin

De periode van lock down duurt maar voort, ook hier in het mooie Portugal. Inmiddels lopen we een jaar met mondkapjes, houden afstand, eten en drinken thuis en zijn de reisbewegingen minimaal. In Portugal mogen we regelmatig de gemeentegrens niet passeren, is het bewegen van provincie naar provincie slechts in noodzakelijke situaties toegestaan, en vliegen? Houd maar op. Het Portugese leven lijkt dus wat dat betreft erg veel op dat van Nederland en België. Fica em casa, ofwel ‘Blijf thuis’!

Ja, en dan probeer ik maandelijks een bijdrage te leveren die de lezer moet verleiden om een reis naar het Noorden van Portugal, de Costa Verde, te maken, en natuurlijk ook een verblijf in Barreiros te reserveren. Gaat dus niet erg vlotten. En ook ik ben gebonden door bovenvermelde begrenzingen, dus hoe kom ik nou aan inspiratie en foto’s? Ik was hierover aan het nadenken, en toen ging het licht aan. Want waarom wonen en werken wij in Portugal?

Ja, de mensen zijn hartelijk. Het eten en drinken uitstekend. Het leven is er goedkoper. De golfbanen liggen er prachtig bij, ook bij ons in de omgeving. Er is veel te zien en te doen. De wegen zijn goed, of worden veelal snel gerepareerd. En, ja nu komt het, het hele jaar rond zitten we in kleur. Zijn het niet de sinaasappelen, mandarijnen of citroenen, dan bloeien de bomen en planten uitbundig. Het is zo prachtig dat ook dat voor ons (wij houden van bloemen, fruit en bomen) een reden is geweest om naar Portugal te emigreren. Dus nu, we schrijven eind maart, naar buiten om wat foto’s te maken van alle pracht in eigen tuin. Azalea’s in bloei, Hortensia’s in de knop, de afgestorven planten schieten omhoog, dus deze zomer opnieuw Agapantus en Vuurpijl, naast de Strelizia tussen de fruitbomen. Wie verlangt er dan nog naar tulpenvelden en molens? Ik, zo nu en dan. Toegegeven.


Gerard Bos runt sinds twee jaar samen met zijn vrouw Elly in Barreiros de luxe bed en breakfast Villa Branca Barreiros. De B&B is het gehele jaar open. Volg hen op Instagram en Facebook!