Arco da Calheta: Levada’s

Wie onze vorige blog gelezen heeft weet dat een van onze ‘goede voornemens’ was om dit jaar weer actiever te zijn en voornamelijk weer meer te wandelen hier op Madeira. Wie nog niet zo bekend is met Madeira weet misschien niet dat het hier een paradijs is voor wandelaars en natuurliefhebbers. Dat het wandelen hier zo populair is komt mede door de perfect aangelegde ‘levada’s‘. Deze levada’s zijn in gebruik als water irrigatiekanalen op dit eiland.

Doordat de meeste wolken en vochtige zeelucht aan de noordkant blijft hangen of neerslaat moesten ze een manier bedenken om dit water ook aan de zuidkant te krijgen. Door de vele teelt van rietsuiker en later ook bananen kwamen de boeren eigenlijk water tekort. Met het aanleggen van de levada’s kon het water doorstromen naar onze kant van het eiland. Het bleek een schot in de roos en in de loop van vele jaren is er een behoorlijk uitgekiend watersysteem aangelegd. De naam ‘levada’ komt oorspronkelijk van het Portugese woord ‘levar’, wat vrij vertaald ‘brengen’ betekent. Het brengen van water dus.

De levada’s hebben door de tijd heen een kleine verandering doorgemaakt qua uiterlijk. Eerst van geulen uitgehakt in de zachte lavarotsen en op de hardere basalt stukken omzeilt met goten gemaakt van hout. De laatste versies zijn nu steeds gemaakt door middel van bekistingen die worden afgevuld met cement. Het voordeel van deze levada’s is dat er bijna altijd wel een bredere rand is aangehouden om langs te kunnen lopen. Zodat ook de bewoners op een makkelijkere manier naar hun land konden gaan om te oogsten of naar aangrenzende dorpen konden gaan. Op deze manier werd het dus makkelijker om in de bergachtige omgeving van Madeira te wandelen. Door de opkomst van toerisme werd hier al snel een populaire omgeving ontdekt en is het tot op de dag van vandaag nog steeds een favoriete tijdsbesteding van vele vakantiegangers.

Arco da Calheta: Levada's

Ook wij wandelen zelf erg graag en hebben al een aantal hele mooie levada routes gelopen.  Samen heerlijk een hele dag op pad en onderweg genieten van een meegebrachte lunch op plekken waar je met de auto niet kunt komen. Of zoals afgelopen maand met vrienden die bij ons verbleven die het leuk vonden om mee te gaan. We starten de wandeling bij Ribeira da Janela, in de buurt van Porto Moniz. Vertrokken met in totaal 7 personen voor een wandeling die ongeveer 2 uurtjes zou duren. Het is een knappe levada met een breed voetpad ernaast dus ook geschikt voor de mensen met hoogtevrees. Alleen maar genieten dus en veel gezelligheid met elkaar.

Onderweg hadden we een aantal Lauriertakken gesneden, zodat we na de wandeling echte traditionele Espetada’s konden grillen. Dit deden we bij een van de vele Barbeque plaatsen die je verspreid over het hele eiland kunt vinden, we hadden prachtig weer en de uitzicht vanaf dit plekje was fantastisch. Thuis hadden we al lekkere salades gemaakt, verse Bolo do Caco met eigengemaakte kruidenboter en ook mooi gemarmerd vlees voor de spiesen. Wat een smaken en ontzettend puur is dit toch! Voor ons een stukje ultiem geluk om dit met onze vrienden van Texel te kunnen delen. Al met al was januari voor ons een maand met vele mooie herinneringen!

We gaan zien wat de komende maand ons weer gaat brengen, als je het leuk vindt om ons te volgen, dan kan dit via Instagram of Facebook.