Arco da Calheta: Digital Nomads

Zo’n zes maanden nadat we ons project hier op Madeira in 2019 hadden afgerond, kwam plotseling alles weer tot stilstand. We konden amper wennen aan het feit dat we weer gasten konden ontvangen. Op 14 maart 2020 zwaaiden we toen nog niet wetende onze laatste gasten uit, het vliegveld ging zo goed als op slot en hier op Madeira gingen we een redelijk strenge lockdown in.

Inmiddels zijn we alweer meer dan een jaar verder. Van het kleine aantal gasten die we in 2020 nog mochten ontvangen hebben we stuk voor stuk zoveel gezelligheid aan beleeft. Wat hoopten we dat alles door zou kunnen blijven draaien, maar we wisten allemaal dat dat niet zomaar zou gaan. Het was een jaar vol onzekerheden.

Wat we ook niet wisten toen we dit nieuwe jaar begonnen, was dat er een compleet nieuwe groep mensen naar Madeira zou komen. Er werd een project opgezet door Goncalo Hall die samen met de regering een start-up genaamd ‘Digital Nomads Madeira’ op de kaart zette. Een mogelijkheid voor mensen die online hun werk kunnen doen, overal ter wereld en daarmee voor een aantal maanden naar Madeira konden komen. Een gemeenschappelijke werkplek met goede wifi en een ruimte voor speciale evenementen werd werkelijkheid in het vlakbij gelegen dorpje Ponta do Sol. Een klein berichtje naar Goncalo later en onze Calheta Boutique Houses stonden op de website! Het duurde welgeteld drie dagen voordat alle huisjes door deze digital nomads waren gevonden en geboekt.

Gemiddeld verblijven de gasten nu zo’n 2 tot 3 maanden bij ons, iets waar we tot nu toe geen enkele ervaring mee hadden. Iemand die voor een paar maanden in je huisje verblijft heeft misschien wel hele andere behoeftes dan wanneer een gast maar voor een week bij je is. Een eigen stofzuiger, extra schoonmaakdoekjes en linnengoed, inmiddels zijn de gasten helemaal voorzien. Het zijn allemaal jonge en inspirerende gasten, tussen de 24 en 37 jaar, die vanaf hier hun baan of eigen onderneming uitvoeren. Stuk voor stuk vinden ze hun routines en hun weg op het eiland en voor ons is het leuk om te zien waar ze mee in aanraking komen en ook ons weer nieuwe dingen kunnen laten zien.
Zo zijn we al een aantal keer wezen wandelen, wordt er gebarbecued bij ons thuis, geborreld bij de poncha bar en hebben we een aantal weken geleden met een hele groep aan ‘Canyoning’ gedaan. Een ervaring om nooit meer te vergeten en een absolute aanrader voor de avontuurlijke gasten die we hier in de toekomst nog mogen ontvangen.

Voor ons zijn de lange verblijven dus echt een compleet nieuwe tak van sport, die absoluut heel erg goed bevalt. Het is fijn om zoveel tijd te hebben voor je gasten en ze daarmee op je gemak beter te leren kennen. Misschien moeten we onze huisjes ieder jaar wel voor een bepaalde periode openstellen voor langer verblijf? Niet alleen voor de digital nomads, maar wellicht ook voor de mensen vanuit Nederland die de winter willen ontsnappen en heerlijk aan het zwembad op Madeira willen zitten.

Hoe dan ook heeft het ons weer laten inzien dat je ook in moeilijke tijden moet kijken naar wat er nog wel kan, kijken naar de mogelijkheden. Niet bij de pakken neer gaan zitten en positief blijven!

Je kunt meer van ons volgen op Facebook en/of Instagram.