Recept: Caipirinha, Caipiroska, Caipirão

Het is bijna weekend! En ik heb zin in zomer! Mag ik al pleiten voor een avondje cocktails drinken? Met deze recepten heb je binnen no time een zomers gevoel te pakken! In Nederland loop je steeds vaker tegen de caipirinha aan: een Braziliaanse cocktail gebaseerd op de sterke drank cachaça. Deze cocktail heeft inmiddels vele varianten waarbij de cachaça wordt vervangen door andere dranken.

In Portugal kom je, gezien de relatie met Brazilië, de caipirinha natuurlijk al veel langer en veel vaker tegen. En ook Portugal heeft ook een eigen variant: de caipirão. Dan nog mijn eigen favoriet: de caipiroska, waarbij de cachaça wordt vervangen door wodka.

Caipirinha

Snijd een limoen in vieren. Leg de limoen op de bodem van een whiskey glas en voeg twee eetlepels suikerriet toe. Gebruik de stamper van een vijzel om het sap uit de limoen te persen en te vermengen met de suiker. Let op: doe dit voorzichtig, de schil van de limoen moet niet kapot! Schenk er rond de 30-50 ml cachaça bij en voeg gehakt ijs toe. Even roeren, klaar!

Caipiroska

Zelfde verhaal, maar gebruik wodka in plaats van cachaça. Je kunt kiezen voor een flavoured wodka, bijvoorbeeld rode wodka. En voor een extra zomerse strawberry caipiroska voeg je 2 of 3 gestampte aardbeien toe! #winner

Caipirão

Licor Beirão is een Portugese likeur, waarvan ik me steeds voorneem hem te verwerken in een caipirão, maar uiteindelijk steeds al op heb, voordat het zo ver is. Dus ik kan je niet eens vertellen hoe die smaakt. Probeer het dus lekker zelf. Doe ook hier limoenpartjes in een glas en druk het sap eruit, maar voeg dit keer geen suiker toe! Dan de Licor Beirão erbij en weer gehakt ijs natuurlijk.

Andere varianten: alles is eigenlijk mogelijk. Vervang limoen voor ander fruit. Vervang ijs voor heet water (dat doen ze in Duitsland), vervang de cachaça door wijn (dat wordt dan weer beetje Spaanse tinto de verano) enzovoort enzovoort… Op de foto een caipirinha met passievrucht!

Nog een extra tip dan: ga voor je caipirinhas naar de Santa Cachaça Bar in Porto! Succes gegarandeerd!

Saúde!

Wel zin in een lekkere cocktail, maar geen cachaça voorradig? Ook met Portwijn maar je heerlijke combinaties!

  • In Nederland koop je je fles Licor Beirão gewoon online!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.