Casa Cubista

Ik struin zo nu en dan het internet af op zoek naar van alles leuks dat met Portugal te maken heeft. Daar bij stuitten we laatst op Casa Cubista. Dit creatieve merk maakt traditionele Portugese producten met een moderne twist. Denk bijvoorbeeld aan aardewerk, kussens, plaids en notitieboekjes. Ik word hier heel blij van, dus tijd om het ook aan jullie te laten zien!

De oprichters van het merk zijn David Pimentel en zijn man Arren Williams. Ze verhuisden ongeveer een jaar geleden vanuit Canada, met hun twee hazewindhonden, naar de zonnige Algarve. Beide hebben een creatieve achtergrond en in Portugal raakten ze verder geïnspireerd. Casa Cubista ontstond vanuit het idee om alles wat ze maakten in Portugal te delen met hun vrienden en de rest van de wereld.

Casa Cubista

David groeide op in Canada in een Canadees-Portugese familie van handwerkers, bakkers en houtbewerkers. Hij is verantwoordelijk voor veel van de gepunnikte en gehaakte stukken in de collectie. Arren groeide op in een kunstkolonie in Engeland en werkte, na zijn verhuizing naar Canada, als creative director voor de Hudson’s Bay Company. In de Algarve raken ze vooral geïnspireerd door de traditionele Moorse patronen en invloeden. Dat zie je duidelijk in hun mooie spulletjes.

Casa Cubista

Ze wonen in Olhão, een traditioneel vissersdorp aan de oostkant van de Algarve. Hier komt ook de naam van het merk vandaan. Het ‘cubista’ komt van de apart gevormde, kubistische, witte en betegelde huisjes die je overal in het oude gedeelte tegenkomt. Alle producten zijn met de hand gemaakt door het duo of door lokale ambachtslieden. Voor ieder type product hebben ze hun adresjes.

Heel mooi vinden wij het aardewerk. Hiervoor krijgen ze hulp van gespecialiseerde pottenbakkers, die gelukkig nog te vinden zijn in de Algarve. Ze gebruiken hiervoor de donkere klei, barro, dat veel gebruikt wordt in Portugal. Er zijn veel traditionele blauw-witte patronen, maar ook hippere varianten in bijvoorbeeld zwart/wit.

Ook enthousiast gerworden over Casa Cubista? Neem een kijkje op Instagram, de website, Facebook of in hun Etsy winkel!