Casa Piriquita

Iedereen kent de pastéis de nata, die heerlijke Portugese crème gebakjes. Ook weten de meeste Portugal liefhebbers dat je de lekkerste eet in Belém, Lissabon (al is niet iedereen het daar mee eens). Maar wist je dat Sintra ook een eigen lekkernij heeft? Of eigenlijk meerdere lekkernijen. Vandaag neem ik je mee naar Casa Piriquita, de heerlijke bakker in het historische centrum van Sintra, waar je kan proeven van traditionele zoetigheden!

Casa Piriquita bestaat sinds 1862. De naam Piriquita komt van de bijnaam die koning D. Carlos I gaf aan Constance Gomes, de vrouw van de bakker. Zij was namelijk nogal klein van postuur. In de jaren veertig bedacht de dochter van de oprichters een nieuw gebakje, de travesseiro. Dit recept is altijd een familiegeheim gebleven. Tegenwoordig zwaait alweer de vijfde generatie de scepter in dit familiebedrijf. Ik ging er vorige maand naartoe om de twee specialiteiten te proeven.

Queijadas de Sintra

Wie naar Sintra gaat eet een queijada. Dat hoort er nou eenmaal bij. Van buiten lekker knapperig, maar met een crèmige vulling. Dit klinkt misschien een beetje vergelijkbaar met een pastel de nata, maar niets is minder waar! Zowel de buitenkant als de vulling zijn totaal anders. De oorsprong van de queijadas stamt ergens uit de middeleeuwen. Natuurlijk kun je ter plaatse een gebakje bij je kopje koffie eten, maar ze hebben ook take-away. Lekker voor onderweg of mee naar huis. Wij hadden net geluncht, dus kochten we er een paar om later op de middag op te smikkelen in het zonnetje!

Casa Piriquita

Travesseiros de Sintra

Veel minder mensen weten dat je ook een travesseiro moet eten in Sintra. Gewoon na de queijada, kan jou het schelen. Het is een rolletje van knapperig bladerdeeg gevuld met een crème van eieren en amandelen. De naam komt voort uit de vorm van het gebakje, het is net een kussentje. Eerlijk is eerlijk, ik had hier geen hoge verwachtingen van. Aangezien ik niet echt een zoetekauw ben verwachtte ik mierzoete smurrie. Viel dat even mee! Ze waren een stuk minder zoet en machtig dan ik dacht, al moet ik wel bekennen dat het na de queijada bij een halve is gebleven… 🙂

Casa Piriquita

Ben je in Sintra vergeet dan niet naast alle prachtige paleizen en kastelen ook een bezoek te brengen aan deze pastelaria! Je vindt hem in het historische centrum. Natuurlijk hebben ze, naast deze twee specialiteiten, ook andere zoetigheden. Verder kun je er heerlijk ontbijten! Neem ook eens een kijkje op hun Facebook pagina!

Openingstijden:
Dagelijks van 09:00 tot 20.00 uur
Woensdag gesloten

* Rua das Padarias 1/18, Sintra

Meer weten over Portugese zoetigheden? Lees dan ook alles over doçaria conventual uit het noorden/midden van Portugal of het zuiden! Wil je zelf eens queijadas maken? Houd dan de website in de gaten voor het recept!