Tien tips voor een stedentrip naar Braga

Een stedentrip in Portugal gaat bijna altijd naar Lissabon of Porto. Maar wil jij een leuke stedentrip maken waar je niet over de toeristen struikelt? Dan is Braga misschien iets voor jou. Het is van oorsprong bekend als de barokke stad vol kerken, maar Braga is al lang niet meer alleen dat. Het is wél heerlijk onontdekt en vol met hippe, leuke en mooie plekken! Ik zet tien tips voor je op een rij die je het Braga van nu laten zien!

Mercado da Saudade

Tja, wat is dit precies? Iets van een combinatie tussen een markt, een winkel en een café. Het maakt ook niet uit, ze hebben er leuke spulletjes van Portugese bodem. Het ligt naast de kathedraal, dus wip even binnen nadat je die bezichtigd hebt. Leuk voor een bijzonder souvenir of een lekker Portugees gebakje.

* Rua Dom Paio Mendes 59

Brac

Historie en moderniteit komen samen in dit mooie restaurant. De gerechten op de kaart zijn traditioneel Portugees, maar de presentatie eigentijds. De inrichting volgt dezelfde combinatie van oud en nieuw. Je kan er traditioneel dineren, maar ook kiezen voor een hapje met een drankje. Dit noemen ze de “Brac Petiscos”.

* Campo das Carvalheiras

Capela Árvore da Vida

Naast alle eeuwenoude religieuze gebouwen in de stad is de Tree of Life kapel een bijzondere uitzondering. Vele architectuurprijzen heeft dit ontwerp van Cerejeira Fontes Architects al gewonnen en terecht! De hypermoderne kapel maakt onderdeel uit van het seminarie van São Pedro en São Paolo en is geheel gemaakt van hout. Zoek niet naar spijkers of scharnieren, die zal je niet vinden. Het hout en de lichtval in de kapel simuleren het bos van buiten de stad. Let op: je kan deze kapel alleen bezoeken op vrijdag tussen 17.00 en 18.00 uur.

* Largo de Santiago

Spirito

Cupcakes en koffie! Die twee staan centraal op deze bij de locals zeer geliefde plek. Met cupcakes doe je mij geen plezier, maar met de koffie des te meer. En dan is er ook nog het ijs… Bemachtig een plekje op het terras en vergeet heel even dat je nou eens een beetje op je gewicht wilde letten.

* Largo de São João do Souto 19

Museu da Imagem

Liefhebbers van fotografie mogen dit museum zeker niet missen. Het bevind zich in een gebouw uit de negentiende eeuw én een veertiende-eeuwse toren, behorend tot de oude middeleeuwse muur. Naast een vaste archief van foto’s zie je hier ook een collectie oude camera’s en natuurlijk tijdelijke exposities. Leuk detail: het is helemaal gratis!

* Campo das Hortas 35-37

Theatro Circo

Tussen al het hip en trendy dan toch ook een meer cultureel verantwoorde tip! Het Theatro Circo is al meer dan honderd jaar een begrip in de stad. Er worden allerlei soorten voorstellingen gehouden, maar het meest belangrijke is dat je de architectuur van het gebouw gaat opsnuiven. Overdag kan je je laten rondleiden door een gids en zo niet alleen de zaal, maar ook het podium, backstage en zelfs de kleedkamers bezoeken.

* Avenida da Liberdade 697

Casa de Pasto das Carvalheiras

Het delen van eten is al een tijdje hip in Portugal. Je proeft van elkaars bord of zet verschillende gerechten in het midden van de tafel. Het samen delen is ook de filosofie van dit fijne restaurant. De kaart is modern, waarbij typische Portugese ingrediënten in een trendy jasje worden gestoken. Je kan hier dineren of lunchen én een lekkere cocktail drinken!

* Rua D. Afonso Henriques 8

Livraria Centésima Página

Bij iedere stedentrip hoort een bezoek aan een boekhandel. Althans, ik kan er niet zonder. Boekhandel Centésima Página is gevestigd in het Casa Rolão, een monumentaal gebouw in barokke stijl uit de achttiende eeuw. Alleen daarom moet je er een kijkje nemen. Verder vind je er naast boeken ook exposities, een galerie, een rustgevende tuin en natuurlijk een koffiebar.

* Avenida Central 118/120

ID Concept Store

Op de eerste verdieping van het Casa Rolão, dus boven de boekwinkel, vind je deze fantastische concept store. Alles wat je hier vindt is gemaakt of bedacht in Portugal. Deze merken vind je niet in grote warenhuizen, maar gelukkig krijgen ze een platform in dit soort winkels. Innovatie en kwaliteit staan hier voorop, dus bereid je voor op inspiratie!

* Avenida Central 118/120

Just Go Hostel

Om dit alles te zien is het wel handig als je ergens kan overnachten. Een uitstekende plek om dat te doen is dit trendy hostel op de vijfde en zesde verdieping van een gebouw. Je kan er slapen in een privékamer of lekker goedkoop op een slaapzaal. De gemeenschappelijke ruimtes zijn prachtig en je hebt er een mooi uitzicht op de stad. Vanaf hier ben je zo in het hart van de stad. Kijk hier voor meer info.

* Avenida da Liberdade 546 

Wil jij Braga ontdekken? Het ligt ongeveer veertig minuten rijden van de luchthaven van Porto. Met het OV doe je er tussen de anderhalf en twee uur over. Lees ook verder over Bom Jesus de Monte, want dat mag je ook niet missen.