De Mooiste Kastelen van Portugal

Met alleen maar Spanje als buurland zou je misschien denken dat de Portugezen niet veel verdedigingswerken nodig hadden. Toch zijn er tussen de vierhonderd en vijfhonderd kastelen terug te vinden in Portugal. Ze staan inderdaad veelal langs de grens met Spanje, met wie eeuwenlang op gespannen voet werd geleefd, maar er zijn ook talloze kastelen in de binnenlanden te vinden, bedoeld als verdediging tegen de Moren uit Noord-Afrika of juist gebouwd door deze zelfde Moren om zich te verdedigen tegen de Portugezen. Veel van de kastelen kan je vandaag de dag bezichtigen, maar welke zou nou echt de moeite waard?

Castelo de Santa Maria da Feira

Vraag je een kindje een tekening van een kasteel te maken, dan zal het kasteel van Santa Maria da Feira er vast op lijken. Dit is een kasteel zoals een kasteel eruit hoort te zien. Groot en indrukwekkend, met vier hoge torens en een dikke muur. Het ligt prachtig tussen eeuwenoude bomen en heeft een enorme binnenplaats. Het is historisch van enorm grote betekenis geweest en werd al in 1881 uitgeroepen tot nationaal monument.

De Mooiste Kastelen van Portugal

Castelo de Monsaraz

Over dit kasteel in de Alentejo hebben we het al zo vaak gehad, dat het geen verrassing zal zijn in dit lijstje. Het wisselde in de Middeleeuwen, ten tijde van de kruistochten, regelmatig van eigenaar. Het lag op een strategische plek voor zowel de strijd met de Moren als met de Spanjaarden. Een bezoek aan dit kasteel is niet zozeer onmisbaar vanwege de schoonheid van het kasteel, maar vanwege het fenomenale uitzicht over het Alentejaanse landschap.

De Mooiste Kastelen van Portugal

Castelo de Almourol

Dit kasteel is zo bijzonder, omdat het op een eilandje in de rivier de Taag staat en alleen te bereiken is per boot. Dit was geen kasteel waarbinnen zich een volledig stadsleven afspeelde, maar een uitkijkpost ter bewaking van de rivier. Het werd gebouwd door de Orde van de Tempeliers, die het gebied tussen de rivieren Taag en Mondego moesten beschermen tegen de Moren. Later deed het kasteel ook dienst als controlepost voor handelswaren die de rivier over werden gevaren.

Castelo de Almourol

Castelo de Tomar

Dit is één van mijn favoriete plekken in Portugal! Het kasteel van Tomar was het hoofdkwartier van de Orde van de Tempeliers, de ridderorde die vocht tegen de Moren. Het werd gebouwd in de twaalfde eeuw en was veel meer dan een kasteel. Zo herbergde het ook het spectaculaire klooster Convento de Cristo met de bijzondere kerk en prachtige kloostergangen.

Castelo de Tomar

Castelo de Guimarães

Het kasteel van de stad waar de Portugese natie werd geboren mag niet missen in deze lijst. Het werd gebouwd in de tiende eeuw, twee eeuwen voordat Dom Afonso Henriques de eerste koning van Portugal werd. In de eerste eeuwen van de Moorse bezetting wisten de Moren tot ver in het noorden op te rukken en dit kasteel werd dan ook gebouwd ter bescherming tegen aanvallen van de Moren.

Guimarães

Castelo de Porto de Mós

In het midden van het land staat dit bijzondere kasteel met de twee groene torens. Het wordt ook wel het kasteel van Dom Fuas Roupinho genoemd, een door de dichter Camões bejubelde krijgsheer uit de twaalfde eeuw, die het kasteel zou hebben overwonnen op de Moren. Meer dan twee eeuwen later overnachtten in dit kasteel de Portugese troepen op weg naar het slagveld van Aljubarrota. Als je het kasteel bezoekt zal je merken dat het veel meer de trekken van een paleis heeft en veel minder de robuustheid van een verdedigingswerk.

De Mooiste Kastelen van Portugal

Castelo de Óbidos

Dit kasteel is één van de bekendste van het land. Het middeleeuwse plaatsje Óbidos is een belangrijke toeristische trekpleister en het kasteel is als je aan komt rijden al van verre te zien. Dit was vroeger een verdedigingswerk waarachter een bruisend stadsleven schuilging. Je kunt nu door de poorten van de stadsmuur naar binnen en door de smalle straatjes in de richting van het kasteel lopen. Het kasteel is tegenwoordig een plek om te overnachten, want er is een zogenaamde pousada in gevestigd.

Castelo de Obidos