Chalo Correia te zien in Nederland en België

Muzikaal gezien maken we zo nu en dan een uitstapje buiten Portugal. Vandaag laat ik je een artiest zien uit de voormalige Portugese kolonie Angola, Chalo Correia. Zijn muziek is onlosmakelijk verbonden met de roerige jaren zeventig waarin Angola onafhankelijk werd van Portugal. De komende tijd is hij te zien in Nederland en België, dus wil ik je graag iets over hem vertellen.

Eeuwenlang werd in het huidige Angola de dienst uitgemaakt door Portugal. Na een bloedige onafhankelijkheidsoorlog werd op 11 november 1975 de onafhankelijkheid bereikt. De muzikant Chalo Correia werd geboren in de Angolese hoofdstad Luanda in 1968. Hij groeide dus op in de roerige jaren zeventig, waarin muziek een grote rol speelde in het in beweging brengen van de bevolking. De revolutionaire muziek beïnvloedde hem enorm en is alom tegenwoordig in zijn huidige muziek.

Als kind maakte Chalo zijn eigen gitaren van grote olijfblikken. De snaren maakte hij van fietskabels. In de jaren negentig vertrok Chalo naar Portugal om te leren de klassieke gitaar te spelen. In Lissabon kwam hij in aanraking met grote namen uit de Portugeestalige Afrikaanse muziek en ontwikkelde hij zich tot de gitarist, componist, songwriter en zanger die hij nu is. Inmiddels is hij al meer dan twintig jaar een belangrijke vertegenwoordiger van Angola en de Angolese muziek in Portugal. Hij treedt op door heel Europa en Afrika.

Albums

Chalo Correia bracht twee albums uit: Kudihola in 2015 en dit jaar Akuá Musseque. Dit laatste album werd op 1 juli gepresenteerd tijdens het Afrika Festival Hertme in Nederland. Volgende week komt hij terug naar Nederland. Je kan hem op 14 september zien in Amsterdam en twee dagen later in Leiden. Op 17 september kan je hem gaan zien in Brussel. Hij maakt steeds deel uit van leuke festivals, die om nog veel meer redenen een bezoek waard zijn!

Als voorproefje hier deze video van zijn optreden in Nederland eerder dit jaar. Het nummer heet “Acabou a guerra”, oftewel “De oorlog is afgelopen”.

Concertinfo

Klik op de link voor meer informatie:
14 Sept // Mezrab // Amsterdam
16 Sept // Nacht van Kunst en Kennis (Hortus) // Leiden
17 Sept // Global Street Sounds // Brussel