Ik woon in Portugal. Wat is dat toch heerlijk om te kunnen zeggen. Natuurlijk is het ook hier niet altijd rozengeur en maneschijn, maar ik zei vanmiddag nog tegen mijn vrouw “we hadden het tien jaar eerder moeten doen”. Ondanks de tegenslagen, want reken maar dat we die hebben gehad, zijn we super blij in Barreiros. Voor de nog niet vaste volgers, Barreiros ligt tegen Braga aan, in het noorden van het land. De Costa Verde, in de Minho regio. Daar is zo veel te doen en te zien gedurende alle twaalf maanden van het jaar: ik kan me geen betere regio bedenken om te wonen, en in ons geval te werken. Want realiseer je wel, het ziet er uit als vakantie, maar is hard werken.
Toen we nog in Nederland woonden gingen we jaarlijks op vakantie. Dat doen we nu al vier jaar niet meer. De vakanties brachten ons naar de verschillende continenten en vele landen, prachtige herinneringen hebben we verzameld. Maar hier in Portugal gaan we dagjes uit. Binnen een auto-uur hebben we zo veel moois te zien en te beleven, als we de tijd er maar voor nemen. Een zeer zeldzame keer nemen we een overnachting, maar meestal niet. Hoeft ook niet, want het is relatief dichtbij. Ik zeg met nadruk relatief, want Portugal is zo’n drie keer Nederland (vier keer België?). Wanneer je dus een gewone reis van 30 minuten maakt, zul je dat wel moeten vermenigvuldigen! Maar, dat is niet erg.
Het landschap is schoon, groen, afwisselend, spannend en uitdagend. Je kunt er voor kiezen om over de autoestrada te rijden – snel en comfortabel tegen een goede prijs – maar over de N-wegen, de nationale routes zie je meer van het land, de mensen en krijg je een beter beeld van hoe de Portugezen wonen, werken en leven. En hoewel er in onze regio per jaar meer regen valt als in Nederland, vindt dat in minder dagen plaats. Dus als het regent, neem je een paraplu mee, want anders loop je absoluut een nat pak op. Wegen die veranderen in kolkende rivieren?! Nee, dat nèt niet, want er wordt in de waterhuishouding flink geïnvesteerd. Tot bij ons in de straat. Daar is een ‘regenbuis’ onder het wegdek verstopt, die het water naar de Rio Cávado brengt.
Gerard, wanneer kom je bij die nationale sport? Ik houd van lekker eten, maar dat is geen sport. Overal zie je picknick-tafels, barbecues voor gratis gebruik (wel zelf houtskool en eten meenemen!) en op drukke dagen is het vechten voor een plekje. Heel leuk, heel gezellig, en afhankelijk van de kok lekker tot heel lekker. Maar geen sport. In Portugal draait het om futebol, voetbal. Steden zijn leeg bij een belangrijke wedstrijd. Van baby tot opa en oma kijkt men verkleed in de clubkleuren naar de wedstrijd. De adviezen zijn overal hoorbaar, over tactiek en eventuele kritiek op de wedstrijdleiding. En ook wanneer je (nog) geen Portugees spreekt, begrijp je direct wat er wordt bedoeld.
Er zijn reizigers die zich dagelijks een kerk gunnen om te bezoeken en te bewonderen. Zeer begrijpelijk, want Portugal kent vele prachtige voorbeelden. Ik schreef er eerder over. Maar sportliefhebbers, in het bijzonder de liefhebbers van futebol gunnen zichzelf bezoekjes aan stadions. Ik heb me laten verleiden om ook een stadion te bezoeken, op 5 kilometer van onze bed & breakfast. Sportclub Braga. Uiteraard heb ik mij laten begeleiden door een kenner, Thomas. Hij wist de regels van het spel, maar daarvoor gingen we helemaal niet. We gingen voor de architectuur. Waar ik eerder overweldigd was door Casa da Música in Porto, overviel ons dat nu opnieuw. Geweldig.
Sportclub Braga is een enorm grote club. Niet alleen het hoogste voetbalsegment is aanwezig. Nee, ook dames, strand, straat, jeugd, basketbal, volleybal, ga zo maar door. Maar het stadion, Estádio Municipal de Braga, is alleen voor het hoogste segment van het voetbal. Wanneer er een wedstrijd plaatsvind, verbaas je dan niet over de parkeerplaatsen. De rondweg van Braga wordt ook vol gezet. Politie begeleidt de bende, maar verbaas je nergens over. Terug naar het stadion. Voor wie niet eerder in een voetbalstadion is geweest: een stadion is megagroot. Duizenden bezoekers moeten een zit- of staanplaats vinden, de gangen moeten ruim zijn, toiletgroepen, horeca, parkeren, liften, plaatsen voor rolstoelen, èn ruimte voor de spelers en staf: binnen en buiten. Dat geldt uiteraard voor ieder stadion.
Maar, dit stadion van Braga is gebouwd voor het Europees Kampioenschap, georganiseerd door Spanje en Portugal. En het stadion wordt door kenners als één van de tien mooiste stadions ter wereld gezien. Ik ben er geweest en zal je proberen te verleiden om een bezoek te brengen, waarbij ik je dezelfde deskundige gids gun voor de rondleiding.
Wat direct opvalt is dat het geen kuipstadion is: er is achter de beide doelen geen tribune. Een zijde grenst aan de berg, de andere is een open gat. Gevolg is natuurlijk ventilatie voor spelers en bezoekers. De beide tribunes die overblijven zijn met vele staalkabels aan elkaar verbonden voor de stabiliteit: weet dat het met de wind kan spoken in Portugal! Op de daken zie je afvoerkanalen voor de regenstroom, die wordt opgeslagen in de berg, opdat het wanneer nodig is benut kan worden voor beregening. Maar ik werd gegrepen door het contrast van de berg en het beton. Nadat we in het clubmuseum de Braga-helden hadden bewonderd, en met de lift naar de tribunes gingen, viel dat direct op. Voor architectuurliefhebbers, het leek op Rem Koolhaas voor een moment. Het stadion kent vele geheimen en bestemmingen. Je praat hier niet over geld (weet Portugal was bijna failliet rond de bouwperiode…), want dat is voor de favoriete sport allemaal terzijde gezet.
Tja, en dan het heilige gras. Daar mochten we dus niet op…
Voor wie denkt dat ik niet van voetbal houd: ik waande me een moment de van Gaal van Braga. Maar, weet dat ik een glansrijke voetbalcarrière heb gehad in het achtste elftal van Always Forward. Als ik er nu aan terug denk, slaap ik niet vannacht.
Gerard Bos runt samen met zijn vrouw Elly sinds twee jaar de luxe B&B Villa Branca Barreiros in Barreiros, Noord Portugal nabij Braga. De bed en breakfast is het gehele jaar open. Daarnaast hebben ze een appartement, per week te huur. Volg hen op Instagram en facebook of meldt je aan als VIP op hun website.
Dag Ank, ik stuur je bericht door naar de beheerder van de website.
waar ik ook me aanmeld maar de nederlandse taal is niet toegangkelijk
De website is standaard in het Nederlands, ik schrijf niet in andere talen. Heb de website op verschillende apparaten getest, maar allen werkten gewoon zoals normaal. Ik weet dus niet waar dit specifieke probleem vandaan komt…? 🤔