Bijzonder slapen: Fajã dos Padres

In de serie “Bijzonder slapen” gaan we vandaag naar het eiland Madeira. We willen je vertellen over Fajã dos Padres, een accommodatie die qua locatie zonder twijfel het meest bijzonder is van alles wat we je tot nu lieten zien. Wil jij je verstoppen achter een enorme klif, op een klein stukje paradijs op aarde? Lees dan snel verder!

De plek

Fajã dos Padres is gelegen aan de zuidkust van Madeira, op zo’n vijftien kilometer ten westen van Funchal. Het ligt aan zee, afgeschermd van de rest van de wereld door een enorme klif. Het ligt op zo’n prachtige plek dat het geen wonder is dat er al eeuwenlang in allerlei historische bronnen over wordt gesproken. Ooit woonden op dit afgelegen stuk grond vijftig mensen, verdeeld over ongeveer tien gebouwen. Nu is het een plek waar jij een bijzondere vakantie kan beleven, tussen de exotische fruitbomen en met uitzicht op de blauwe oceaan.

De naam

Het land was meer dan honderdvijftig jaar in handen van de priesters van de Companhia de Jesus. Ze bedreven er landbouw, maakten er wijn en genoten zonder enige twijfel van het uitzicht! De naam Fajã dos Padres is te danken aan deze priesters. Een Fajã is een plat stuk land, dat is ontstaan uit instortende kliffen of lavastromen. Padres is het Portugese woord voor priesters.

De huisjes

De huisjes die hier ooit stonden zijn herbouwd en worden nu verhuurd aan toeristen. Er zijn negen verschillende, allemaal met één slaapkamer. In een aantal is er ruimte voor extra slaapplekken in de woonkamer. Allemaal zijn ze omringd door prachtige tuinen waar van alles wordt verbouwd: tomaten, zoete aardappel, ananas, vijgen, papaja en vooral heel veel bananen. En er zijn heerlijke terrassen waar je kan barbecueën of kan relaxen in de zon.

Restaurant

Helaas heb ik zelf niet het genoegen gehad hier de nacht door te brengen. Ik heb wel verrukkelijk geluncht in het restaurant dat even verderop aan het strand ligt. Ze serveren er fantastische regionale gerechten, natuurlijk bereid met al die verse ingrediënten uit de tuin. Kies bijvoorbeeld de zwarte degenvis met banaan! De wijn van Fajã dos Padres wordt geserveerd als aperitief.

Het restaurant (en ook het strand trouwens) wordt overdag ook door niet hotelgasten bezocht. Het sluit echter iedere dag om 18.00uur (in de zomer), dus ’s avonds is dit eilandje weer helemaal exclusief voor de gasten. Ondanks die vroege sluitingstijd kan het restaurant je overigens je diner brengen in je huisje. Ideaal!

Toegang

Hoe kom je in dit paradijs? Tja, dat kan maar op drie manieren. Óf je komt met een boot, óf met de kabelbaan, óf je gaat naar beneden aan een touw. Huh, een touw? Geen grapje, je kan door middel van canyoning de klif afdalen om bij Fajã dos Padres te komen. Het is een afdaling van een uur of twee. Dat is natuurlijk niet ideaal met je koffer, dus de kabelbaan is echt het meest voor de hand liggend. Deze gaat maar tot 18.00uur (weekdagen) of 19.00uur (weekend in de zomer), dus zorg dat je op tijd weer beneden bent!

Meer informatie of reserveren? Dat kan hier! Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.