Winactie: Fadista Carminho naar Amsterdam

Wat fijn! Fadozangeres Carminho komt naar Nederland voor een concert! Jaren geleden zag ik haar in een klein theater in Amsterdam, nog nauwelijks bekend bij het grote publiek. Nu is ze een gevestigde internationale naam en staat ze in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Vandaag meer over dat concert én de kans om haar album Canto te winnen!

Over Carminho

Haar volledige naam is Maria do Carmo de Carvalho Rebelo de Andrade, maar we kennen haar natuurlijk als Carminho. Als dochter van fadista Teresa Siqueira kwam ze al vroeg in aanraking met de fado. Toch is dat niet het enige genre waar ze haar weg in weet te vinden. Door de vele Braziliaanse soaps op televisie ontdekte ze bijvoorbeeld ook de Braziliaanse bossanova.

Dat ze een carrière in de muziek ambieerde besloot ze pas na een grote wereldreis. Hoewel ze een marketingstudie had gedaan koos ze op haar 22ste voor de muziek. In haar woonplaats Lissabon zong ze in verschillende fadohuizen en al snel werd ze uitgenodigd om op belangrijke evenementen te komen zingen.

Albums

Vanaf het begin volgde Carminho haar eigen weg in de fado. Ze combineerde de traditionele klanken van het genre met eigen poëzie en geluid. Haar eerste album kwam uit in 2009 en heet “Fado“. In 2012 volgde het album “Alma” en in 2014 “Canto”. Haar liefde voor de Braziliaanse bossanova kwam vorig jaar tot uiting in het album “Carminho canto Tom Jobim”.

Concert

Toen ik Carminho in 2011 zag optreden in Podium Mozaïek in Amsterdam waren nog veel plaatsen in de kleine zaal leeg. Ze had duidelijk nog niet de status van bijvoorbeeld Cristina Branco bereikt in Nederland. Ze wilde de show afsluiten met een toegift, maar de regie had kennelijk haar microfoon al uitgezet. Een ongemakkelijk moment, waarbij ze zich niet uit het veld liet slaan. Ze was vastbesloten haar laatste nummer nog te zingen voor haar publiek. Zonder enige versterking in een muisstille zaal zong ze haar lied, een moment dat het concert voor mij altijd onvergetelijk heeft gemaakt.

Op vrijdag 13 oktober komt Carminho naar het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Ik kan iedereen dus alleen maar aanraden te gaan kijken. De show begint om 20.15 uur en kaarten kosten €29,-. Reserveren kan hier.

Win “Canto”

Wil je thuis genieten van Carminho? Ik mag twee keer het album “Canto” weggeven! Wil je kans maken op deze CD? Stuur dan vóór 4 oktober een e-mail naar blog@saudadesdeportugal.nl en wie weet krijg jij “Canto” thuisgestuurd! Ik laat je op 5 oktober weten of je bij de gelukkige winnaars zit!