De beste Portugese carnavals

Het carnaval komt vroeg dit jaar. Al komend weekend vullen de straten van vele steden zich met uitgedoste feestvierders. Het is van origine een katholiek feest, dus ook in Portugal wordt het gevierd. De grote carnavalssteden zijn echter niet bekende steden als Lissabon of Porto, maar kleinere en minder bekende plaatsen als Estarreja, Funchal en Lazarim. En omdat de festiviteiten nogal kunnen verschillen per locatie laat ik je een paar voorbeelden zien vandaag.

Funchal

Het carnaval van Funchal is het meest kleurrijke en sensuele carnaval van allemaal. Hier zie je volop de invloeden van het Braziliaanse carnaval met de schaars geklede dames en de samba. Madeira is het bloemeneiland, dus de praalwagens zijn fantastisch versierd met exotische bloemen

Torres Vedras

Dit is misschien het bekendste carnaval van Portugal (of misschien denk ik dat alleen maar omdat het altijd op TV werd uitgezonden?) en het wordt ook vaak het meest Portugese carnaval genoemd, vanwege het in stand houden van oude tradities. Grote optochten met uitbundige praalwagens trekken door de straten, maar ook de toeschouwers zijn bont uitgedost. Natuurlijk mogen de Cabeçudos (enorme poppen) en de Matrafonas (mannen verkleed als vrouw) niet ontbreken.

Lazarim

Dit kleine dorp ligt even onder Lamego, in het noorden van Portugal. Hier vind je geen samba dansende Braziliaanse schonen, maar de Mascarados, oftewel de gemaskerde figuren. Deze worden door lokale ambachtslieden gesneden en vervolgens gedragen in een optocht door het dorp. Hier wil ik zo graag naar toe!!

Estarreja

In dit plaatsje even boven Aveiro vind je de perfecte mix tussen Portugees en Braziliaans carnaval. Het is de laatste decennia uitgegroeid tot één van de belangrijkste carnavals van het land. Een leuk feestje zijn de verschillende optochten altijd.