Portugese weetjes: geschiedenis

Altijd leuk om je medemens te verbluffen met je grenzeloze kennis, niet waar? Ik help je op weg met onze serie Portugese weetjes. Vandaag weetjes in de categorie geschiedenis. Over Columbus, goud, spionnen en meer!

 Wist je dat…

… de Moren tussen 711 en 1249 in Portugal leefden? Ze noemden het gebied in Portugal al-Garb (het westen). De Moren werden tijdens de christelijke Reconquista steeds verder teruggedrongen naar het zuiden. Het laatste stuk land waar zij woonden draagt nu nog altijd dezelfde naam (Algarve).

… Portugal al sinds 1139 een land is? Het werd gesticht door Dom Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal. De hoofdstad van het rijk was Coimbra, tot in 1385 de hoofdstad werd verplaatst naar Lissabon.

… Christoffel Columbus getrouwd was met een Portugese, Filipa de Moniz Perestrello? Naar alle waarschijnlijkheid verbleef Columbus tussen 1476 en 1485 in Portugal. Hij hield zich bezig met de suikerhandel vanuit Lissabon en Madeira, voordat hij aan zijn grote ontdekkingsreis begon. Waar kwam Columbus eigenlijk vandaan? Als je een goede roman hierover wilt lezen, die je door de geschiedenis van Portugal leidt, lees dan Codex 632.

… Portugal barstte van het geld in de koloniale tijd? Het hoogtepunt viel tijdens de regeerperiode van João V (1689-1750). Er werd goud gevonden in Brazilië, waarmee João V de meest prachtige gebouwen liet bouwen in Lissabon. Vele hiervan gingen al snel na zijn dood verloren door de aardbeving van 1755.

… Portugal in de achttiende eeuw op grote schaal Delfts blauwe tegels importeerde? Deze waren dan van te voren in Nederland al beschilderd met Portugese taferelen en werden door VOC schepen naar Portugal gevaren.

… Veel Duitse en Geallieerde spionnen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ophielden in het neutrale Portugal? De Duitsers waren dol op het hotel Avenida Palace in Lissabon, terwijl de Britten zich ophielden in het hotel Aviz. In allebei kun je nu nog steeds slapen!

… Benedictus de Spinoza, een van de gezichtsbepalende filosofen voor de geschiedenis van het westerse denken, in Amsterdam geboren werd als zoon van uit Portugal gevluchte joodse ouders? Zijn roepnaam was Bento, wat in het Portugees hetzelfde betekent als Baruch (Hebreeuws) en Benedictus (Latijn), namelijk ‘de gezegende’. Hij leerde Nederlands, Portugees, Spaans, Hebreeuws en schreef later in het Latijn.

… Portugal een geheel eigen Romeo & Julia heeft, genaamd Pedro & Inez? Benieuwd naar hun waargebeurde, niet Shakespeare onwaardige, liefdesverhaal? Lees het hier!

Wil je meer weten? De hele geschiedenis van Portugal in 7 minuten kan ook: