De Mooiste Portugese Bruggen

Ik heb iets met bruggen. Ik weet ook niet waarom. Iets met dat ze onbereikbare gebieden bereikbaar maken, ik niet begrijp hoe het kan dat ze niet instorten, ze vaak mooi gestroomlijnd zijn, ze bijna altijd prachtig uitzicht bieden. Nou ja, om allerlei redenen dus. Portugal barst van de mooie bruggen. En mijn favorieten zet ik vandaag op een rijtje.

Vasco da Gama

Deze brug in Lissabon is vooral heel erg lang, namelijk ruim zeventien kilometer. En hij golft op een prachtige manier door het landschap. In een wereld met niets dan blauw (Taag en lucht) rijd je kilometers lang over een hoofdzakelijk kale brug. De naam verwijst naar de bekende Portugese ontdekkingsreiziger en met een beetje fantasie voel je je er zelf één als je deze brug oversteekt.

Ponte Vasco da Gama

Ponte 25 de Abril

Een bijzondere brug in meerdere opzichten: het is één van de meest typerende beelden van de stad, hij lijkt sterk op de Golden Gate Bridge uit San Francisco en heeft een grote historische betekenis. Het was Salazar die opdracht gaf om deze brug te bouwen, onder de naam Ponte de Salazar. Op de dag van de Anjerrevolutie op 25 april 1974 werd het naamplaatje van de brug gesloopt en werd de brug met verf de “Ponte 25 de Abril” genoemd. Als je vanuit het zuiden deze brug neemt om Lissabon te bereiken heb je een fantastisch uitzicht op de stad.

ponte 25 de abril

Ponte Dom Luis I

Porto en Vila Nova da Gaia worden gescheiden door de Douro rivier, maar de Dom Luis I brug biedt een optie om het water over te steken. Deze brug is natuurlijk bovenal prachtig gelegen. Of je nu naast, op of onder de brug, aan de Porto kant of aan de Vila Nova da Gaia kant staat, je uitzicht is geweldig. Maar de brug is ook bijzonder vanwege de verschillende niveaus. Onderop kun je met de auto of te voet de oversteek maken. Boven rijdt de metro, maar ook daar kun je lopend oversteken! Opvallend is ook de stijl die doet denken aan de Eiffeltoren (de brug werd ontworpen door een compagnon van Eiffel).

Ponte Dom Luis I

Ponte Internacional do Guadiana

Als je in de Algarve woont rijd je onvermijdelijk met enige regelmaat naar Spanje. Omdat er nog steeds geen Ikea in de Algarve is, omdat je bezoek uit Nederland krijgt dat graag een dagje naar Sevilla wil, omdat je goedkoop wilt tanken… En steeds neem je dan deze brug over de Guadiana rivier. Op de heenweg is het een feestje, omdat je uitstapje pas echt begint na deze brug. Op de terugweg voelt het vertrouwd om weer terug op Portugese bodem te zijn. Sowieso geeft een brug waarmee je een grens oversteekt een speciaal gevoel.

Ponte Internacional do Guadiana

Ponte de São Gonçalo

In Amarante stroomt de rio Tâmega. Daarover loopt een prachtige oude brug, de São Gonçalo brug, met aan de voet van de brug de indrukwekkende Igreja de São Gonçalo. Eind achttiende eeuw werd deze brug met drie bogen gebouwd in een mix van barok en neoclassicisme. De brug was in de negentiende eeuw twee weken lang het toneel van gevechten tussen Portugezen en troepen van Napoleon, maar kwam ongeschonden uit de strijd. Sinds 1910 is het een nationaal monument.

Ponte de São Gonçalo

Ponte da Ribeira da Carpinteira

Deze brug, ontworpen door João Luís Carrilho da Graça, moet in de eerste plaats in de lijst omdat hij al meerdere ontwerpprijzen heeft gewonnen. Het hoort echter ook bij mijn favorieten, omdat Covilhã de plaats was waar ik voor het eerst voet op Portugese bodem zette (met de auto vanuit Spanje). Talloze keren reed ik van een huis in Penedos Altos naar het stadscentrum, maar sinds een paar jaar (2009) hoeft dat niet meer met de auto. Deze bijzondere brug voor voetgangers en fietsers bestaat uit een strakke lijn, met scherpe hoeken. Vanaf de brug heb je een prachtig zicht op de stad.

Ponte da Ribeira da Carpinteira

Ponte sobre o Rio Gilão

Mijn laatste favoriet heeft eigenlijk geen echte naam, dus noemen de Portugezen hem de brug over de Gilão rivier. Deze brug in Tavira in de Algarve wordt vaak een Romeinse brug genoemd, maar in feite is de brug die we vandaag de dag zien het resultaat van restauratiewerkzaamheden uit de zeventiende eeuw. Het is desalniettemin aannemelijk dat ook de Romeinen deze structuur met bogen hadden. Hoe dan ook, het is een fantastisch romantisch plekje, wat niet mag missen in je bezoek aan de Algarve.

De Mooiste Portugese Bruggen