De Mooiste Portugese Pleinen

Mijn vrienden maken vaak grapjes over mijn liefde voor pleinen. Bij het kiezen van een reisbestemming heb ik eens als eis gesteld dat er wel een gezellig plein moest zijn en dat moet ik nu regelmatig terug horen. Zo raar is het niet toch? Hoe leuk is een plein waar je lekker een terrasje kan pakken en mensen kan kijken? Of waar mooie historische gebouwen, standbeelden en fonteinen staan? Ik houd van de bedrijvigheid en de sfeer van pleinen. Daarom vandaag mijn favoriete Portugese pleinen op een rij.

Rossio, Lissabon

In het hart van de Portugese hoofdstad vind je het uitermate bedrijvige Rossio. Heerlijk om er een ontbijtje te eten, mensen te kijken en je voor de zoveelste keer af te vragen hoe het toch kan dat die vervallen bovenwoningen niet instorten. En vergeet ook niet naar de grond te kijken, want hier ligt een prachtig voorbeeld van calçada portuguesa.

Rossio

Praça de Comercio, Lissabon

Dit plein, wat ook wel het Terreiro do Paço wordt genoemd, is misschien wel het belangrijkste plein van het land. In vroege tijden stond hier het paleis van de Portugese koning, tot de grote aardbeving van 1755 alles verwoestte. In 1908 werd hier de laatste koning van Portugal doodgeschoten. Het plein stond centraal in de Anjerrevolutie en je vindt er de stamkroeg van Fernando Pessoa. Nu is het vooral een prachtig plein aan de Taag, waar je veel teveel betaalt voor een drankje.

Praça de Comercio

Terreiro do Paço, Vila Viçosa

In de Alentejo ligt het marmerstadje Vila Viçosa. Hier komen de Portugese koningen van de Bragança dynastie vandaan en dat zie je op het prachtige plein in het centrum. Hier kom je voor de belangrijke gebouwen, niet voor drukte of drankjes. Midden op het plein staat het standbeeld van koning João IV op zijn paard, maar echt indrukwekkend is het paleis Paço Ducal. De gevel is maar liefst 110 meter lang en volledig bekleed met marmer uit de regio. Tegenwoordig is het een museum, waarin de bezittingen van de Braganças te bezichtigen zijn.

Terreiro do Paço Vila Viçosa

Praça Pio XII, Fátima

Dit is allesbehalve een pittoresk plein waar je een terrasje pakt, maar het is zo indrukwekkend dat het niet mag ontbreken in deze lijst. Dit plein verbindt de twee kerken van het bedevaartsoord Fátima met elkaar. De oude kerk aan de ene kant, de moderne kerk aan de andere. Je ziet hier mensen op hun knieën over het plein schuiven met rozenkransen in hun hand. Op deze plek waar Maria verscheen aan drie herderskinderen zullen in mei duizenden mensen bijeenkomen om naar de Paus te kijken.

De Mooiste Portugese Pleinen

Praça de Giraldo, Évora

Terug naar de Alentejo, waar in Evora een plein ligt dat is genoemd naar de Ridder Zonder Vrees. Dit plein heeft een bloederige geschiedenis, want hier werden verschillende executies uitgevoerd door de bloeddorstige Spaanse Inquisitie. Nu gaat het er gelukkig allemaal een stuk vreedzamer aan toe. Mooie, oude gebouwen, een fontein en prettige terrasjes en lekker veel bedrijvigheid.

De Mooiste Portugese Pleinen

Praça de Santiago, Guimarães

Het noorden van Portugal heeft zo’n andere sfeer dan de rest van het land. Op dit plein in Guimarães, geboortestad van Portugal, vind ik dat vooral opvallend. De gebouwen rond het plein doen niet Portugees aan, hoewel ik niet weet waar het dan wel op lijkt. Je ziet hoe dan ook dat dit plein al sinds de Middeleeuwen het centrale punt van de stad is. Neem een lekker drankje op het terras, terwijl het leven van alledag aan je voorbijtrekt.

Praça de Santiago, Guimarães

Praça Dom Francisco Gomes, Faro

Tussen de oude stadsmuren van Faro vind je een oase van rust en een historische sfeer aangekleed met sinaasappelboompjes. Aan het Dom Francisco plein kan je heerlijk relaxt cocktailtjes drinken bij de Columbus bar. Of in het weekend kan je je hier in het uitgaansgedruis van de locals storten. Dat is een leuke afwisseling op het stappen tussen de hordes Nederlandse en Engelse toeristen in Albufeira.

Praça da Ribeira, Porto

Gek, het duurde even voordat Porto me te binnen schoot als plaats met een fijn plein. Het komt waarschijnlijk omdat ik het niet echt zag als een plein. Het voelt voor mij als een breed stuk straat dan als een plein, maar goed, het heet gewoon een Praça, dus ik neem het toch op. Dit is een plek waar ik letterlijk een volledige dag zou kunnen doorbrengen. Het is er hartstikke druk, je hebt zicht op de Douro, op de porthuizen aan de overkant van de rivier, de kabelbaan, de meeuwen… Een terrasje is heerlijk, maar als ik het goedkoop wil houden koop ik een drankje bij het supermarktje en ga ik ergens willekeurig op straat zitten.

praça da ribeira