De Mooiste Portugese Kerken

Portugal is al eeuwenlang een overwegend katholiek land en dat betekent dat het gevuld is met de prachtigste kerken en kapellen. Ik laat regelmatig de mooiste, kleine kerkjes van de Algarve zien, maar vandaag wilde ik een aantal kerken in de rest van het land op een rijtje zetten. Sommige mensen zeggen dat als je één kerk hebt gezien, je ze allemaal hebt gezien, maar dat is verre van waar. Kijk maar in dit lijstje van mooiste Portugese kerken: de verscheidenheid is enorm.

Igreja Paroquial de Valéga

In Ovar, tussen Porto en Aveiro, staat een fantastische kerk, van binnen én buiten rijk versierd met kleurrijke azulejo panelen. Let binnen ook op het mooie houten plafond.

Igreja Paroquial de Valéga

Igreja Matriz de Cortegaça

Even boven Ovar, in het dorp Cortegaça vind je een andere kerk waar azulejos centraal staan, maar dan niet de kleurrijke zoals hierboven, maar de typische blauw-witte. De palmbomen naast de kerk maken het plaatje af.

De Mooiste Portugese Kerken

Igreja do Convento de Cristo

Het is misschien niet direct de kerk zelf, maar de kooromgang (Charola genoemd) van de kerk in het Convento de Cristo in Tomar is beeldschoon. Hier zie je een octagonaal hoogaltaar, waar vroeger de ridders op hun paard omheen zouden staan in gebed.

De Mooiste Portugese Kerken

Igreja do Mosteiro de Alcobaça

Soms is soberheid even indrukwekkend als rijke decoratie. Dat bewijst de kerk in het klooster van Alcobaça. Op één of andere manier zijn de kale, enorm hoge muren bijzonder imponerend.

Igreja do Mosteiro de Alcobaça

Santuário Nossa Senhora dos Remédios

Zowel de kerk zelf, als de weg er naar toe is fenomenaal. De trappen leiden je langs vele blauw-witte azulejo panelen en fonteinen en brengen je uiteindelijk naar de fraaie kerk en een adembenemend uitzicht (even doorzetten!). De kerk staat in Lamego, in het noorden van Portugal.

Nossa Senhora dos Remédios

Santuário de Santa Luzia

Over prachtige uitzichten gesproken. Bij deze kerk in Viana do Castelo heb je een uitzicht over de zee, de rivier, de binnenlanden en de stad. Daarnaast is de kerk zelf ook nog mooi. Het heeft de grootste roosvensters van het Iberisch Schiereiland en de op één na grootste van Europa.

De Mooiste Portugese Kerken