São Miguel bij slecht weer

Help! Je bent op het eiland São Miguel, maar het weer laat je in de steek. Dat kan makkelijk gebeuren, want de Azoren zijn een beetje onbestendig als het op het weer aankomt. Moet je je nu vervelen op je hotelkamer? Nee hoor, met deze tips heb jij een heerlijke vakantie, met of zonder regen en wolken!

Zoek het mooie weer op

Het eiland São Miguel is niet zo groot (bijna 750 km²), maar toch kunnen de verschillen in weer zeer verschillen. Het kan op één plek stortregenen, terwijl elders het zonnetje lekker schijnt. Op de website spotazores.com kan je via webcams op heel het eiland zien hoe het weer er op dat moment uitziet. Ergens anders mooier? Dan ga je toch lekker daarheen!

Ga steak eten

Eten is, wat mij betreft, één van de belangrijkste ingrediënten voor iedere Portugalreis. Op São Miguel kan je genieten van de meest verrukkelijke steaks. Hoe kan het ook anders, met al die koeien op het eiland? De allerbeste steaks vind je hier:

 • Restaurant “A Favorita“, een simpel en niet erg mooi ingericht restaurant aan de westkant van het centrum. De steaks zijn ondanks het interieur heel erg lekker!
 • Restaurant “Aliança” in Ponta Delgada, in het centrum van de stad, waar je gezellig buiten op straat kan aanschuiven of op de eerste verdieping.
 • Restaurant “Associacão Agrícola” bij Ribeira Grande, volgens locals de beste plek om steak te eten, maar heb ik zelf helaas niet geprobeerd

Steak

Badderen in hete thermen

Badderen in de openlucht klinkt misschien niet heel logisch als het geen mooi weer, maar de thermen van São Miguel zijn juist een uitkomst. Als de buitenlucht wat koeler is, voelt het heerlijk om je onder te dompelen in het water van ongeveer 39 graden. Je vindt verschillende thermen verspreid over het eiland:

 • Park Terra Nostra in Furnas: groot park met één hele grote poel en twee kleinere baden. Pas op: het water is hier hartstikke geel, dus gebruik niet je allermooiste zwemkleding en handdoeken!
 • Poça Dona Beija in Furnas: vijf kleinere baden met goede faciliteiten. Deze is extra leuk, omdat je er ook ’s avonds naartoe kan.
 • Caldeira Velha: meest exotische en ruige thermen met twee baden, waarvan één met waterval! Pas op, want de ondergrond is hier gewoon natuurlijk, dus ligt vol stenen.
 • Ponta da Ferraria: dit bad is superbijzonder, omdat het in directe verbinding staat met de Atlantische Oceaan. Je wordt dus letterlijk heen en weer geslingerd tussen warm water uit de bron en koud water uit de zee. Goed vasthouden!

Park Terra Nostra

Museum van Hedendaagse Kunst

In de stad Ribeira Grande vind je een prachtig museum met hedendaagse kunst. Het heet “Arquipélago” en is gevestigd in een oude fabriek van eerst alcohol en daarna tabak. Alleen de architectuur van het gebouw, met vooral basalt en beton, is al een bezoek waard. Er zijn hier voortdurende wisselende tentoonstellingen te zien in de grote, open zalen. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag en kost € 3,-, behalve op zondag.

Arquipélago museum

Proef de lokale gebakjes

Op São Miguel heeft iedere plaats wel een eigen beroemd gebakje. Deze proeven is een uitstekend tijdverdrijf als het weer tegenzit. Ga in ieder geval op zoek naar deze lekkernijen:

 • Fofa uit Povoação, deze eclair is gevuld met vanilleroom en heeft een dikke streep chocola bovenop.
 • Pasteis de nata in Ponta Delgada, niet zomaar pasteis de nata, zoals we die kennen uit Lissabon, maar gevuld met de smaken van São Miguel. Dat betekent passievrucht of ananas. Ik vind zelf die met passievrucht (maracuja) heel erg lekker!
 • Queijada de Vila Franca do Campo, een bekend gebakje in Portugal, maar deze uit Vila Franca do Campo zijn zonder twijfel het populairst op de Azoren.

Pasteis de nata maracuja

Plantages

Toen de Portugezen São Miguel ontdekten woonde er niemand. Ze stuurden kolonisten naar het eiland, die er een lokale economie opzetten met invloeden vanuit de andere koloniën van Portugal in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Dit leidde onder meer tot het groeien van thee en ananas. Deze twee producten worden nog altijd verbouwd op São Miguel en je kan de plantages ervan (gratis!) bezoeken:

 • Chá Gorreana, theeplantage waar je het hele productieproces kan volgen
 • Porto Formoso, theeplantage die veel minder bekend is dan bovenstaande, maar veel idyllischer is om te bezoeken
 • Arruda, ananasplantage waar je alle kassen mag bekijken, heerlijke limonades kan drinken en een bijzondere verzameling aan decoratieve ananassen vindt

Chá Gorreana

Meer weten over São Miguel? Kijk dan ook deze video!