Misschien heb je de felgekleurde aluminium pakketjes wel eens zien liggen in een pastelaria (in de Algarve) en je afgevraagd wat daar toch in zou zitten? Dat zijn dus Dom Rodrigo’s. Dat de Portugezen gek zijn op zoetigheid moge ondertussen duidelijk zijn. En dat veel van die zoetigheden gemaakt worden met (veel) eigeel is ook een feit. Deze zoete lekkernij bestaat uit een smeuïg amandel-eidooiermengsel gewikkeld in fios de ovos. Met als belangrijkste toevoeging dus de in de Algarve veel gegeten amandelen. Dom Rodrigo zit, als je ze niet zelf maakt, meestal verpakt in kleurige aluminium pakketjes in de vorm van een piramide, heel herkenbaar.
Ook deze zoetigheid valt onder de noemer doçaria conventual. In de Middeleeuwen waren er vele kloosters in Portugal. De nonnen gebruikten eiwitten voor het stijven van kleding en bleven daardoor met een groot aantal eidooiers zitten. Van weggooien was geen sprake, dus werden de eidooiers gebruikt om gebakjes van te maken. Ieder klooster kende een eigen vorm, smaak en techniek en deze hebben allen de tand des tijds doorstaan. Waar je ook bent in Portugal, je kan ergens dichtbij een traditioneel gebakje op basis van eidooiers eten!
Er bestaat een speciaal stuk keukengereedschap voor het maken van die typische eiersliertjes; een Funil/Regador para fios de ovos. Het ziet eruit als een vreemd gietertje of zeefje (er bestaan twee uitvoeringen), met meerdere tuitjes. Een handig keukenhulpje dat je echt uit Portugal mee moet nemen als je gek bent op dit soort zoetigheden en kokkerellen!
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!