Recept: Empadão de Carne

Het is na de afgelopen heerlijke lentedagen toch weer een stukje kouder geworden en daarmee is de winter (het lijkt hier wel herfst) helaas nog niet voorbij. Dus gooi ik er nog maar wat winterse kost tegenaan! Hoewel het in Portugal zelden zo koud is als bij ons, kennen ze ook daar winterse maaltijden. Daar horen aardappels, kool, bonen en vlees bij. Vandaag een lekkere en makkelijke ovenschotel die eigenlijk helemaal niet zoveel tijd kost.

Empadão de Carne

Wederom heb ik in dit recept een basisvariant gekozen, maar het fijne bij dit soort ovenschotels is dat je er aan toe kan voegen wat je wilt. Bijvoorbeeld twee wortels en/of een bakje champignons (bak deze dan in stukjes mee met de ui en knoflook). Dit recept is met gehakt, maar ze maken hem in Portugal ook met tonijn, kip, varkensvlees en natuurlijk bacalhau. Experimenteer er lekker op los!

Empadão de Carne

Empadão de Carne

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 4 Stemmen
Categorie: – RundKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

1

uur 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 500 gram runder- of kalfsgehakt

  • 1 ui

  • 200 ml witte wijn

  • 2 tenen knoflook

  • 100 ml rundvleesbouillon

  • 1 laurierblaadje

  • 2 eetlepels boter

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • zout & peper

  • puree
  • 1200 gram aardappels

  • 150 ml melk

  • 1 snufje nootmuskaat

  • 1 volle eetlepel boter

  • zout & zwarte peper

  • eidooier

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Zet een ruime koekenpan op het vuur en voeg daar de boter, olijfolie, gesnipperde ui, knoflook en het laurierblaadje aan toe en laat rustig bakken. Zodra het glazig is gaat het gehakt erbij. Goed doorroeren. Voeg dan de witte wijn, de tomatenpuree en de bouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Meng alles nogmaals goed en laat het dan op middelmatig vuur ongeveer een kwartiertje sudderen (af en toe even roeren). Vergeet op het eind niet je laurierblaadje eruit te halen!

    Empadão de Carne
  • Dan de puree. Schil en kook je aardappels met een snufje zout. Zodra je aardappelen gaar zijn kun je ze of fijnstampen of door een zeef drukken, afhankelijk van hoe fijn je je puree het lekkerste vindt. Voeg je boter en melk toe en meng alles goed. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.

    Empadão de Carne
  • Pak een ovenschaal en vet deze licht in (met boter of olijfolie). Begin met een bodem van puree, ongeveer de helft van wat je hebt. Hierop gaat het vleesmengsel en daarna bedek je het weer met de andere helft van de puree. Nu kun je ervoor kiezen het oppervlak mooi glad te maken, er met een vork streepjes in te trekken of gewoon zo te laten. Ook kun je ervoor kiezen om op dit punt een aantal zwarte olijven lichtjes in de puree te drukken. Hou je er niet van? Dan laat je ze achterwege. Bestrijk de bovenkant in elk geval met eigeel en zet het in de oven totdat de bovenkant een mooi bruin kleurtje heeft. Serveer, zoals vaak, met een lekkere frisse salade.

    Empadão de Carne
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!