Fietsen: Ecopista do Dão

De afgelopen jaren is het netwerk van fietspaden in Portugal enorm verbeterd. Op verschillende plekken in het land kun je op uitstekende wegen in alle rust fietsen langs de meest prachtige natuur. In april en mei probeerde ik een aantal van deze fietspaden uit en de komende weken zal ik de resultaten hiervan met jullie delen. Vandaag de Ecopista do Dão, een heerlijk pad langs de rivier de Dão.

De regen komt met bakken uit de hemel als mijn mede fietsliefhebbers en ik het busje instappen dat ons naar ons fietspad van vandaag zal brengen. De lucht is grauw en doet vermoeden dat de regen niet snel zal stoppen. We zijn op weg naar de Ecopista do Dão, een fietspad dat loopt door het binnenland van midden-Portugal, van de stad Viseu tot het kleine stadje Santa Comba Dão. Vroeger was dit een spoorlijn, maar in 1988 besloten de Portugese spoorwegen er geen gebruik meer van te maken. In 2011 maakten de oude spoorrails plaats voor een goed geasfalteerd fiets- en wandelpad. In Viseu werd het pad rood geverfd, rond Tondela groen en in Santa Comba Dão blauw.

De route telt in totaal 49 kilometer en is daarmee het langste aaneengesloten fietspad van Portugal. Met dit weer kiezen wij voor een korter stukje: we gaan opstappen in Tondela om te fietsen naar het zuiden, naar Santa Comba Dão. Bij het voormalig treinstation van Tondela gebeurt een klein wonder, want het houdt ineens op met regenen. In het toilethuisje naast het station hijs ik me enthousiast in mijn fietskleding. Helm op en gaan!

Ecopista do Dão

We zijn nog maar net onderweg als het toch weer begint te druppelen. En al snel komt het weer met bakken uit de lucht. Maakt niks uit, want wauw, wat is het hier mooi! We fietsen langs de rivier Dão, die dan weer links en dan weer rechts van ons verschijnt. Ik ken deze regio eigenlijk alleen maar van de wijnen en dan vooral de verrukkelijke rode, die je zelfs in Nederland nog wel eens bij de supermarkt of slijterij tegenkomt. Logischerwijs komen we dan ook wijngaarden tegen onderweg.

Het fietst heerlijk op dit pad. Het is breed, vlak en in uitstekende staat. Soms gaat het in deze richting iets naar beneden. Fiets je het pad in tegenovergestelde richting krijg je dus hier en daar met vals plat te maken. Naast de rivier en de wijngaarden komen we onderweg kleine, verlaten treinstationnetjes tegen, felgroene varens, velden vol gele bloemen en allerlei bomen. De regen maakt dat al deze natuur fantastisch ruikt. Heel even wordt de weg gebarricadeerd door een groepje geiten, die zich lijken af te vragen waarom wij in hemelsnaam in dit weer hier zouden willen fietsen.

Ecopista do Dão

Binnen no time zijn we in Santa Comba Dão. We duwen onze fiets een steile zandhelling op die naar het perron leidt van het treinstation dat hier nog wel altijd in gebruik is. Door en door nat, maar super enthousiast van de mooie natuur waar we net doorheen reden hebben we ons eindpunt bereikt. Gelukkig wacht hier de bus weer op ons, zodat we snel droge kleren aan kunnen doen. Ik neem me voor nog eens terug te komen met mooi weer om dan de hele Ecopista do Dão te fietsen!

Ecopista do Dão

Ik maakte deze tocht met de fiets en ondersteuning van A2Z Adventures. Kijk op hun website voor meer informatie! Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.