Fietsen: Culinary Tour Rural Algarve

Na een dag of drie bijkomen/acclimatiseren stond ons eerste uitstapje gepland. We gingen fietsen in het achterland rondom Silves. Een leuke manier om de meest authentieke kant van de Algarve te ontdekken, fietsend door de heuvels van Silves en genietend van adembenemende uitzichten! Uiteraard wel op een elektrische fiets, want we zijn niet allemaal Annemiek van Vleuten. 😉

We gaan op pad met Algarve Food Experience. De tours zijn ontworpen en worden begeleid door lokale experts met een diepgaande kennis van de mensen, hun tradities en vooral: echte culinaire liefhebbers! Opgestart door een Italiaans stel die vielen voor de authentieke Algarve en alles wat daar mee samenhangt. Hun liefde voor tradities, cultuur en regionale/lokale specialiteiten zorgen voor een breed scala aan activiteiten, die allen één ding gemeen hebben; de focus ligt op eten!

We werden om 09:00 uur ’s ochtends in Silves verwacht voor het ontbijt. Onder de bougainvillea genieten we op ons gemak van een lichte maaltijd. Uiteraard met een versgeperst sapje van sinaasappels uit de Algarve. Ondertussen vertelt Gloria ons het een en ander over de omgeving en stelt iedereen zich aan elkaar voor. De groep bestaat maximaal uit 10 personen.

Culinary Tour Rural Algarve

Na het ontbijt is het tijd om op pad te gaan. Voor op je fiets zit een klein (soort heup) tasje. Hierin zit een bidon water en kun je zelf eventueel nog wat kleins kwijt. Wil je toch graag meerdere dingen meenemen dan raad ik een kleine rugzak aan. Alle fietsen worden afgesteld op lengte en na de nodige uitleg over hoe elektrische fietsen werken (de rest van de groep bestond uit Amerikanen, die niet bekend waren met dit soort fietsen) gingen we op pad.

Culinary Tour Rural Algarve

We fietsen op ons gemak door het achterland en maken allereerst een stop bij een johannesbroodboom (alfarrobeira), met uiteraard de nodige uitleg over deze boom en zijn bijzondere vruchten. Na deze stop fietsen we over slingerende weggetjes verder door het achterland richting een klein charmant dorpje. Ook hier maken we een stop om meer te weten te komen over de typische chaminés algarviasoftewel de schoorsteentjes van de Algarve.

Vervolgens fietsen we op ons gemak weer verder. Onder begeleiding van tjirpende vogeltjes en in de wind ritselende bomen. Heerlijk rustig en relaxed, ook dit is de Algarve! Dan wordt ons verteld de fietsen in de berm te leggen en onze helmpjes (ja, ja…) af te zetten. We kijken om ons heen en vragen ons met zijn allen af waar we naar toe gaan?! Onze gids steekt de weg over en belt aan bij een dichte poort. Daarachter blijkt een waar pareltje verstopt te zitten. We gaan een kijkje nemen bij een ‘Fabrico de Doces Regionais‘! 

Loop je in de Algarve over de markt (of zelfs in een supermarkt) dan is het je vast opgevallen dat er erg veel producten met gedroogde vijg en amandel worden aangeboden. Ze maken hier, nog met de hand, deze lekkernijen. Er zijn twee dames aan het werk. Eentje vult gedroogde vijgen sterren een voor een met amandelen en de andere dame is bezig de doces de amêndoa van een kleurtje te voorzien. Dit is dus weer zoiets waar je nooit over nadenkt, hoe ze die kleuren aanbrengen. Super leuk om te zien! Uiteraard moet er ook even geproefd worden. 😉

Na deze stop staat er nog een stop op het programma voor de lunch. De plaatselijke bakker in een dorpje verderop. Dus hup terug op de fiets, je komt er niet vanzelf. Al moet ik zeggen dat het vrij krachtige elektrische fietsen waren, dus al teveel moeite kost het niet. In het dorpje aangekomen kun je eigenlijk gewoon je neus volgen, de geur van versgebakken brood komt je tegemoet. We stoppen bij de meest schattige dorpsbakker, verstopt in een hoekje. Brood voor de lunch: check!

We hebben er ongemerkt al aardig wat van de 45km opzitten en zijn vanaf hier dan ook onderweg naar de lunchstop. Ondertussen heeft iedereen wel in meer of mindere mate last van wat zadelpijn(tjes), dus die wat langere stop is meer dan welkom. We slaan linksaf een ‘paadje’ in en parkeren de fietsen ergens in the middle of nowhere tegen een boompje. Onder een paar grote bomen in de schaduw staat een tafel vol lekkernijen klaar en is een meneer druk bezig met de laatste voorbereidingen. Het voelt een beetje als een lunch in iemands geheime moestuin.

Er is vers brood, kaas, wijn, water, gegrilde kip en volop groente. Alles is even lekker en het is heerlijk zitten daar onder de bomen in het veld. Genieten! Zo’n anderhalf uur keuvelen, drinken en eten later is het weer tijd om op de fietsen te stappen voor het laatste stukje. Als ik het me goed herinner was het nog ongeveer 15 à 20 minuten fietsen na de lunch, terug naar ons beginpunt. Op ons gemakje, we zijn tenslotte op vakantie. 😉

Culinary Tour Rural Algarvel

Sfeerplaatje onderweg

Weer terug op het beginpunt worden we door Gloria verwelkomd met een fris glas drinken. Even uitpuffen onder de bougainvillea en een laatste babbeltje maken met iedereen. Al met al een enerverende dag (je bent ongeveer zes uur onder de pannen) vol nieuwe indrukken! Ook op de fiets de andere kant van de Algarve ontdekken? Neem dan een kijkje op hun website, er staat nog meer leuks op. 

Hier een kleine samenvatting: