Dit eten en drinken wij in Portugal

Meerdere keren per jaar gaan wij naar Portugal om mooie nieuwe plekken te vinden en nieuwe ervaringen op te doen. Tijdens die bezoeken zijn er een aantal dingen die wij áltijd eten of drinken. Dingen die we moeten missen in de Nederlandse supermarkten of restaurants. Vandaag vertellen we je welke Portugese heerlijkheden er iedere keer weer op ons vakantiemenu staan. En dat zijn veel simpeler dingen dan je misschien zou verwachten…

Willeke

Chá de cidreira

Cidreira is een kruid dat wij citroenmelisse noemen. Eén van de bekendste soorten thee in Portugal wordt gemaakt met dit kruid. Daar zijn ze niet zo van de bosvruchten of de rooibos. Omdat ik geen koffie lust vraag ik bijna altijd een kopje chá de cidreira om mijn lunch of diner mee af te sluiten.

Gelatina

Oké, dit is misschien niet per se een Portugese delicatesse. Ook in Nederland kan je zelf je gelatinepudding maken. Mijn moeder deed dit al toen ik klein was, maar ik ontdekte veel later dat de meeste mensen het maar een smerige substantie vinden. Niet de Portugezen. Zij verkopen gelatine in allerlei smaken in kleine bakjes in de supermarkt. Net als yoghurt zeg maar. En ook veel restaurants hebben gelatinepudding in de koeling staan als toetje. Ik neem meestal morango, oftewel aardbei. Jammie!

Queijo fresco

De Portugese kaas is heerlijk. Ik eet er dan ook altijd grote hoeveelheden van als ik in Portugal ben. Maar als ik één kaas moet noemen die áltijd voorbijkomt dan is het de queijo fresco. Het is een zachte, witte kaas die wordt gegeten op brood, bestrooid met zout en peper. Je koopt er een grote bak van in de supermarkt of één pak van meerdere kleine bakjes. Bij het ontbijt in het hotel zal je het vast ook tegenkomen.

Bolo de bolacha

Vroeger at ik me altijd vol met tarte de natas, een taart met weinig meer dan slagroom. Tegenwoordig is deze taart echter een stuk minder makkelijk te vinden in de restaurants. Daarom wijk ik de laatste tijd vaak uit naar de koekjestaart, de bolo de bolacha. De koekjes ervan zijn in koffie gedrenkt, die ik dus normaal niet lust, maar in deze taart juist lekker vind. Een heerlijke caloriebom!

Licor Beirão

Meestal heb ik een wel een fles Licor Beirão in huis in Nederland, maar vreemd genoeg drink ik er maar weinig van. Als ik in Portugal ben heb ik er ineens wel weer zin in. Lekker een glaasje om mee na te genieten van een diner waarbij het te gezellig is om al naar huis te gaan. Een zeer welkome alcoholische afwisseling tussen de vele wijn die er doorgaans vloeit (en ik lust geen bier…).

Marlou

Queijo

Met al die overheerlijke Portugese kaasjes is het maar moeilijk kiezen. Op de markt sla ik altijd allerlei verschillende soorten in. Kleine, smaakvolle kaasjes die meestal gemaakt zijn van de melk van zowel schapen, geiten als koeien. Dat geeft ze een heerlijke, typerende smaak. De ene is zachter dan de ander, maar nooit zo zacht als de queijo fresco waar Willeke dol op is. Ik eet de kaas bij een glaasje wijn of op een plak stevig Portugees brood.

Bica

Waar Willeke geen koffie lust, kan ik geen genoeg krijgen van de Portugese espresso. Ik begin ‘s ochtends de dag met een bica, maar drink ze ook tussendoor en altijd ‘s avonds na het eten, ongeacht hoe laat dat is. Vaak blijft het niet bij eentje… Natuurlijk drink ik die kopjes koffie niet thuis, maar gezellig in een pastelaria!

Santola

Met mijn voorliefde voor schaal- en schelpdieren kom ik helemaal aan mijn trekken in Portugal. Heel lekker vind ik krab. De meest voorkomende zijn de sapateira (steenkrab) en de santola (grote spinkrab). Ze zijn allebei erg lekker, maar mijn voorkeur gaat uit naar de laatste. Deze staat net iets minder vaak op de kaart helaas. De santola heeft heerlijk vlees en ook het prutje in het lijf smaakt goddelijk op een warme torrada! Ik moet er vaak wat moeite voor doen, maar meestal lukt het toch om het minstens eenmaal per jaar te eten.

Peixe fresco

In Portugal staat verse vis het hele jaar op het menu. Heerlijk op de barbecue, maar ook in oven- en rijstgerechten. Wij eten meer vis, schaal- en schelpdieren dan vlees als we in Portugal zijn. Gewoon een persoonlijke voorkeur, want ze hebben ook prima vleesgerechten. Welke vis? Tja, dat hangt er vanaf welke er die dag vers is. Dat moet je dus altijd even vragen aan de bediening, want anders krijg je misschien toch een vis uit de diepvries op je bord.

Sumo de Laranja

De lekkerste sinaasappels komen uit de Algarve! In de weken die ik in de Algarve ben drink ik altijd veel verse geperste sinaasappelsap. Het smaakt heerlijk zoet en heeft een heleboel vitamientjes! In Nederland is vers geperst sap vaak best prijzig, maar in Portugal heb je meestal voor een prikkie een groot glas vol.