Dit eten en drinken wij in Portugal

Meestal ga ik meerdere keren per jaar naar Portugal om mooie nieuwe plekken te vinden en nieuwe ervaringen op te doen. Tijdens die bezoeken zijn er een aantal dingen die ik áltijd eet of drink. Dingen die we moeten missen in de Nederlandse supermarkten of restaurants. Vandaag vertel ik je welke Portugese heerlijkheden er iedere keer weer op ons vakantiemenu staan. En dat zijn veel simpeler dingen dan je misschien zou verwachten…

Marlou

Queijo

Met al die overheerlijke Portugese kaasjes is het maar moeilijk kiezen. Op de markt sla ik altijd allerlei verschillende soorten in. Kleine, smaakvolle kaasjes die meestal gemaakt zijn van de melk van zowel schapen, geiten als koeien. Dat geeft ze een heerlijke, typerende smaak. De ene is zachter dan de ander, sterker of gerijpter. Ik eet de kaas bij een glaasje wijn of op een plak stevig Portugees brood.

Bica

Ik kan geen genoeg krijgen van de Portugese espresso. Ik begin ’s ochtends de dag met twee bicas (op de nuchtere maag), maar drink ze ook tussendoor en altijd ’s avonds na het eten, ongeacht hoe laat dat is. Vaak blijft het niet bij eentje… Natuurlijk drink ik die kopjes koffie niet thuis, maar gezellig in een pastelaria! En gelukkig lurkt Fernando fijn met me mee. 😉

Santola

Met mijn voorliefde voor schaal- en schelpdieren kom ik helemaal aan mijn trekken in Portugal. Heel lekker vind ik krab. De meest voorkomende zijn de sapateira (steenkrab) en de santola (grote spinkrab). Ze zijn allebei erg lekker, maar mijn voorkeur gaat uit naar de laatste. Deze staat net iets minder vaak op de kaart helaas. De santola heeft heerlijk vlees en ook het prutje in het lijf smaakt goddelijk op een warme torrada! Ik moet er vaak wat moeite voor doen, maar meestal lukt het toch om het minstens eenmaal per jaar te eten.

Peixe fresco

In Portugal staat verse vis het hele jaar op het menu. Heerlijk op de barbecue, maar ook in oven- en rijstgerechten. Wij eten meer vis, schaal- en schelpdieren dan vlees als we in Portugal zijn. Gewoon een persoonlijke voorkeur, want ze hebben ook prima vleesgerechten. Welke vis? Tja, dat hangt er vanaf welke er die dag vers is. Dat moet je dus altijd even vragen aan de bediening, want anders krijg je misschien toch een vis uit de diepvries op je bord.

Sumo de Laranja

De lekkerste sinaasappels komen uit de Algarve! In de weken die ik in de Algarve ben drink ik altijd veel verse geperste sinaasappelsap. Het smaakt heerlijk zoet en heeft een heleboel vitamientjes! In Nederland is vers geperst sap vaak best prijzig, maar in Portugal heb je meestal voor een prikkie een groot glas vol.

Fernando

Bifana

Tja, hoe kan het ook anders als rasechte Portugees?! Hij hoeft er nog (net) geen op de dag dat we arriveren, maar heel lang zal het niet duren voor er eentje genuttigd wordt. Vaak lekker op een terrasje in de zon, als lunch of gewoon tussendoor. Je vindt ze bijna in elke pastelaria en bar. Lekker met een flinke klodder (Portugese) mosterd.

Sumol

Waar ik niet zonder mijn Água com Gás (spa rood) kan in Portugal of Nederland, drinkt Fernando het liefst Sumol als we ’thuis’ zijn. Deze Portugese Fanta (oneerbiedig) is favoriet bij vele Portugezen. De meest gedronken smaken zijn sinaasappel en ananas. En er staat dan ook standaard een fles in de koelkast.

Medronho

Een typisch drankje uit de Algarve. Een goede aguardente de medronho is transparant en ruikt en smaakt naar de vrucht. Het alcoholpercentage ligt gemiddeld tussen de veertig en zestig procent. En daar doe je hem dus een plezier mee… Na het eten bij de koffie of als slaapmutsje.

Pudim Toucinho do Céu

Dit toetje op basis van eigeel gaat erin als pap. Ook weer zo’n lichtelijk vreemde tik van die Portugezen, de voorliefde voor eigeel. In toetjes, taartjes, snoepjes, noem maar op. Hier in Nederland ver te zoeken, dus eenmaal daar gaat hij los! Maar eigenlijk geldt dat voor alle zoetigheden daar… 😉

Nestum

Een soort ontbijtgranen/-vlokken. Je zou verwachten dat die hier ook gewoon in het schap staan (ze worden tenslotte gemaakt door Nestlé), maar niets is minder waar. Dus op de dag van aankomst rijden wij gelijk langs de Continente of Lidl om dit aan te schaffen voor de volgende ochtend, indien schoonmoeders het niet voorradig heeft. Favoriet is de honing variant, maar ze maken tegenwoordig allerlei smaakjes.