Recept: Encharcada Alentejana

Encharcada Alentejana

Encharcada Alentejana valt onder de noemer doçaria conventual. Oorspronkelijk komt het van de nonnen uit het Convento de Sta. Clara in Évora. Het is een nagerecht met vaak een licht knapperig bovenlaagje. In de Alentejo vind je in verschillende dorpjes een variant hierop, met hier en daar kleine aanpassingen. Wil je de vrijdagse recepten elke…

Lees verder

Recept: Berbigão de Cebolada

Berbigão de Cebolada

In Portugal zul je regelmatig een gerecht ‘de cebolada‘ tegenkomen op de menukaart. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui. Dat kan bijvoorbeeld een lever-, een vis- of een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, want wat smaakt er nou niet goed met ui?! Vandaag maken we lekkere Berbigão de…

Lees verder

Recept: Açorda de Grão com Bacalhau

Açorda de Grão com Bacalhau

Açorda is een soort Portugese broodsoep die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Dit keer voegen we er wat extra groente aan toe in de vorm van kikkererwten, die ze in Portugal ook graag eten en die heel goed samengaan met de klipvis. We maken Açorda de Grão com Bacalhau. Bacalhau, in…

Lees verder

Recept: Toucinho do Céu

Toucinho do Céu

Toetjes en “gebak-achtigen” zijn een zeer belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Ze zijn vaak mierzoet en ware caloriebommen. Altijd een feest voor de zoetekauwen onder ons (manlief + gehele schoonfamilie). Je kunt er zeker van zijn dat er sowieso veel eieren en suiker worden gebruikt, plus in dit geval amandelen. We maken Toucinho do…

Lees verder

Recept: Cataplana de Peixe

Cataplana de Peixe

De cataplana de marisco (zeevruchten) is waarschijnlijk wel het meest bekende gerecht dat in deze koperen potten wordt klaargemaakt. Maar de cataplana leent zich ook uitstekend om andere vis- en/of vleesgerechten in klaar te stomen. Vandaag maken we dan ook een cataplana de peixe. Oftewel een lekkere vis cataplana. Wil je de vrijdagse recepten elke…

Lees verder

Recept: Croquetes de Bacalhau e Chouriço

Croquetes de Bacalhau e Chouriço

Kroketten, wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij Portugal?! Er komt waarschijnlijk wel een aantal andere gerechten met bacalhau in je op. Maar ook in Portugal eten ze kroketjes! En dan ook nog eens allerlei verschillende soorten. Vandaag maken we croquetes met een lekkere bacalhau en chouriço vulling. Ze zijn wel wat beschaafder…

Lees verder

Recept: Migas de Tomate

Migas de Tomate

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Lekker geserveerd bij vlees, maar ze gaan ook prima samen met bacalhau. Migas zijn dus een zeer veelzijdig bijgerecht!…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Calda do Porto & Mel

Rabanadas com Calda

Een heerlijk recept om het nieuwe jaar mee te beginnen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal…

Lees verder

Recept: Azevias de Batata Doce

Azevias de Batata Doce | Saudades de Portugal

In Portugal zijn zoete aardappels standaard het hele jaar door verkrijgbaar en worden ze ook veel vaker gegeten dan in Nederland. In de decembermaand maakt de schoonfamilie er lekkere zoete aardappelflapjes van. Zoals wij oliebollen hebben met nieuwjaar, hebben zij deze altijd zelfgemaakte azevias de batata doce rond de kerst. Uiteraard kun je er ter…

Lees verder

Recept: Bacalhau Assado com Vinho do Porto

Bacalhau Assado com Vinho do Porto

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Chanfana de Javali

Chanfana de Javali

Het wildseizoen is weer geopend. Dit is één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hierdoor zie je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door wel op de kaart staan. Maar nu…

Lees verder