Recept: Chocos Grelhados

Chocos Grelhados

Het is heerlijk nazomerweer in Nederland, dus een goede reden om de barbecue nog een laatste keer aan te steken! Deze keer gaan we voor chocos grelhados oftewel gegrilde sepia’s. Een inktvissoort die je in Portugal regelmatig op de kaart ziet staan in de kustgebieden. De makkelijkste manier om ze klaar te maken is als…

Lees verder

Recept: Polvo de Cebolada

Polvo de Cebolada

In Portugal zie je regelmatig gerechten ‘de cebolada‘ op de menukaart staan. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui in de meeste gevallen. Het kan een lever-, een vis-, vlees- of zelfs een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, wat smaakt er nou niet goed met ui?! Vandaag maken we…

Lees verder

Recept: Lulas de Cebolada

Lulas de Cebolada

In Portugal zie je regelmatig gerechten ‘de cebolada‘ op de menukaart staan. Dit betekent zoveel als ‘met ui’, veel ui in de meeste gevallen. Het kan een lever-, een vis-, vlees- of zelfs een bacalhaugerecht zijn. Je kunt er namelijk alle kanten mee op, wat smaakt er nou niet goed met ui?! Dit keer lulas…

Lees verder

Recept: Polvo Guisado com Feijão Branco

Polvo guisado com feijão branco | Saudades de Portugal

Ik ben echt gek op inktvis. In alle soorten en maten en ik kook er dan ook graag mee. Vandaag gebruik ik het om een soort stoofpotje (niks lekkerder met dit weer!) van te maken. Want het is echt niet alleen geschikt voor calamares. In Portugal hebben alle verschillende soorten ook een andere naam. Als…

Lees verder

Recept: Polvo à Brás

Polvo à Brás

Het meest bekende ‘à Brás’ gerecht is de Bacalhau à Brás, maar je kunt eindeloos variëren qua ingrediënten! Dit keer gebruik ik octopus als uitgangspunt in plaats van klipvis. Een van mijn favoriete ingrediënten om mee te koken (en te eten). Ben je fan van het originele recept met bacalhau en wil je eens wat…

Lees verder

Recept: Lulinhas Fritas à Algarvia

Lulinhas Fritas à Algarvia

Eén van die gerechten die wij standaard eten als we in de Algarve zijn is lulinhas fritas à algarvia. Het kan gegeten worden als petisco of als hoofdmaaltijd, beide manieren zijn heerlijk! Met dit recept met de smaak van de zee die zo typisch is voor de Algarve reizen we even naar Portugal, maar dan…

Lees verder

Recept: Polvo à Alentejana

Polvo à Alentejana

Vandaag wederom een smakelijk variant op het bekende gerecht Carne de Porco à Alentejana. En wel met octopus. Dus in plaats van varkensvlees en schelpjes gebruiken we deze keer octopus en schelpjes. Een super lekkere combinatie met twee van mijn favoriete Portugese ingrediënten. Los van elkaar al niet te versmaden als je het mij vraagt,…

Lees verder

Recept: Feijoada de Chocos e Castanhas

Feijoada de Chocos e Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek…

Lees verder

Recept: Polvo à Portuguesa

Polvo à Portuguesa

Ik ben er gek op, octopus! Als ik in Portugal ben eet ik het dan ook zeker één keer per week. Soms zelfs vaker. En ook met dit in Nederland wat minder populaire ingredient kun je vele kanten op, al zou je dat misschien niet direct denken. Eerder deelde ik al verschillende recepten, vandaag komt…

Lees verder

Recept: Choquinhos à Algarvia

Choquinhos à Algarvia

Choquinhos à algarvia is, zoals de naam al doet vermoeden, een typisch gerecht uit de Algarve. Het wordt speciaal bereid met baby sepia. En is dus niet te verwarren met lulinhas à algarvia, wat gemaakt wordt met pijlstaartinktvisjes. Beide gerechten zijn overigens uitermate smakelijk, maar het verschil zit hem dus vooral in de soort inktvis…

Lees verder

Recept: Caril de Polvo

Caril de Polvo

Caril is het Portugese woord voor curry. Het is dus een recept voor een soort octopus curry. Misschien wat onverwachts, maar curry is geheel niet ongebruikelijk in de Portugese keuken en dat heeft alles te maken met het koloniale verleden. De Indiase deelstaat Goa hoorde lange tijd tot het Portugese koninkrijk, evenals de regio Daman…

Lees verder

Recept: Lulas Grelhadas

Lulas Grelhadas

Eerst even een stukje taalkundige achtergrond. Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. Al deze soorten kun je op de barbecue leggen, maar ik kies in dit recept voor de pijlinktvis. Deze kun je bij de visboer of toko krijgen. De visboer heeft ze soms zelfs…

Lees verder

Recept: Estufado de Lulas com Camarão

Estufado de Lulas com Camarão

Ik vond het weer eens tijd voor een lekker recept met inktvis. Pijlinktvis dit keer. En aangezien het (soort van) winter is koos ik voor een stoofpotje. Al kun je dit gerecht prima het hele jaar door eten! Dit soort gerechten smaken sowieso een beetje naar zomer door de zeevruchten die erin zitten. Wederom niet…

Lees verder

Recept: Choco Frito à Setubalense

Choco Frito à Setubalense

Dit smaakt voor mij naar zomer, vakantie en relaxen! En daar kunnen we op dit moment allemaal wel een vleugje van gebruiken. Op een terrasje, in de zon, glaasje vinho verde erbij en ik ben happy. Oorspronkelijk is het een petisco, maar als je geluk hebt staat het ook wel eens als voor- of zelfs…

Lees verder

Recept: Cataplana de Polvo

Cataplana de Polvo

Ik vond het wel weer eens tijd voor een lekker cataplana recept! Nou is het jullie vast niet ontgaan dat ik gek ben op alle soorten inktvis. Dus dit keer is dat de basis voor het gerecht. Die octopus combineert vervolgens weer super goed met zoete aardappel. Al zou je dat wellicht niet direct verwachten……

Lees verder

Recept: Lulas Grelhadas

Lulas Grelhadas | Saudades de Portugal

Loopt bij jou ook het water in de mond bij het zien van deze foto?! Vandaag het op een na laatste barbecue recept van deze zomer, gegrilde inktvisjes. Niks lekkerder dan je inktvis op de barbecue gooien, het krijgt dan een smaak die ongeëvenaard is. Met van die heerlijke knapperige tentakels! En weet je wat,…

Lees verder