Recept: Choquinhos à Algarvia

Choquinhos à algarvia is, zoals de naam al doet vermoeden, een typisch gerecht uit de Algarve. Het wordt speciaal bereid met baby sepia. En is dus niet te verwarren met lulinhas à algarvia, wat gemaakt wordt met pijlstaartinktvisjes. Beide gerechten zijn overigens uitermate smakelijk, maar het verschil zit hem dus vooral in de soort inktvis die gebruikt wordt. En die smaken beide weer geheel anders.

Ingrediënten

500 gram baby sepia
300 tot 400 gram krieltjes
2 teentjes knoflook
100 ml witte wijn
2 eetlepels olijfolie
1 theelepeltje paprikapoeder
1 citroen
1 laurierblaadje
verse koriander (of peterselie)
piri-piri
zout en peper

Bereiding

Laat de visboer de sepia voor je schoonmaken.

Was de inktvisjes goed. Zet een ruime kom klaar en doe hier de witte wijn, sap van de citroen, het laurierblaadje, een snufje zout en piri-piri naar smaak in. Klop alles even goed door elkaar en voeg de sepia toe. Schep alles even om en laat minstens een half uur marineren.

Pel in de tussentijd de knoflookteentjes en hak ze fijn. Spoel de krieltjes goed af en halveer ze. Zet een pan gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de aardappeltjes toe en kook gaar. Giet ze dan af en zet apart.

Zodra je inktvisjes lang genoeg hebben gemarineerd kunnen ze uit de marinade. Giet ze hiervoor in een zeef en vang de marinade op (niet weggooien!).

Pak een hapjespan en verhit er een flinke scheut olijfolie (ongeveer een eetlepel) in. Schep dan de inktvisjes in de pan. Bak rondom tot ze licht beginnen te verkleuren. Schep de uitgelekte inktvisjes dan uit de pan op een bord. De saus die achterblijft in de pan giet je in een klein kommetje voor later.

Giet de andere helft van de olijfolie in diezelfde pan en verwarm op laag vuur. Voeg dan de fijngesneden tenen knoflook toe en bak rustig gaar. Zodra je knoflook lichtbruin begint te worden gaan de inktvisjes terug bij in de pan. Breng op smaak met een klein lepeltje paprikapoeder en roer alles door elkaar. Bak ze nu goudbruin.

Blus vervolgens af met de bewaarde saus uit de pan en de marinade. Laat alles op laag vuur koken tot de inktvisjes zacht zijn en je een mooie saus hebt. Proef de saus even en breng indien nodig op smaak met zout en/of piri-piri. Voeg de gehalveerde krieltjes toe en schep alles voorzichtig om. Vergeet niet het laurierblaadje eruit te halen. Bestrooi voor het serveren met wat fijngesneden koriander (of peterselie).

Bom apetite!

Choquinhos à Algarvia

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.